SAYFALAR

11 Eylül 2024 Çarşamba

ÇARPILMA

Bazı telefon numaralarından aradıkları zaman sakın 'EVET' demeyin. Aslında hiçbir aramada o kelimeyi kullanmayın. Bu telefon numaraları resmi kurum numaraları da olabilir. Nasıl olmuşsa bu numaraları ele geçirmişler, insanlara bu numaralardan ulaşıyorlar ve dolandırıcıdırlar.

Sonra her şeyinizi elinizden alırlar çok pişman olursunuz.

Aslında herhangi bir numarayı kendiniz aramadığınız sürece, arayan kişi her zaman şüpheli durumdadır ve şüpheli gözüyle bakmak gerekir. Çünkü aradığı numarayı istediği gibi gösteren siteler ve uygulamalar mevcut.

Dolandırıcılık, aslında son derece basit bir biçimde gerçekleştiriliyor. Bir gün telefonunuz çalıyor, arayan genelde yerel bir numara olduğu için şüphe çekmiyor. Sizde normal olarak telefonu açıyorsunuz ve karşı taraf size kendisini gayet normal bir şekilde takdim edip, uydurma bir isim kullanıyor şirketten aradığını söylüyor. Ardından "Beni duyabiliyor musunuz?” diye soruyor. Yanı size 'EVET' dedirtmek istiyor ya! Siz de doğal olarak “EVET” diyorsunuz. İşte o an tuzağa çoktan düşmüş oluyorsunuz. Çünkü sizin ağzınızdan çıkan 'EVET' kelimesi kaydediliyor. Bu söz ile sözlü bir anlaşmaya ONAY vermiş, ödeme yapmayı kabul etmiş oluyorsunuz. İkinci bir husus sizin sesinizle aynı şekilde bu ses yapay zekaya aktarılıyor ve artık her zaman sizin isteğiniz dışında kullanılmağa hazır hale geliyor.

Bu tarz telefon dolandırıcılığı vakalarının çok hızlı arttığına dikkat çeken uzmanların aktardığına göre, telefonda “EVET” dedikten sonra dolandırıcılar sizi, aslında satın almadığınız bir ürün ya da hizmetin ödemesini yapmaya zorluyorlar. Siz bu talebe karşı çıkarsanız, telefonda “evet” dediğiniz için hukuki işlem başlatmakla tehdit ediyorlar.

Dolandırıcılar bazen, kredi kartını çaldıkları kişinin sesini kaydetme yöntemine de başvurabiliyorlar, böylece kartı rahatça kullanıyorlar. Karşı taraftan “Beni duyabiliyor musunuz?” cümlesini duyar duymaz, tek kelime etmeden veya aksi cevap vererek telefonu KAPATMALARI ya da tanımadıkları numaraların çağrılarına yanıt vermemeleri yönünde hareket etmelidirler.