SAYFALAR

3 Haziran 2015 Çarşamba

KİMİN AKLINA GELİR

1980 yılında T. C. Stockholm Büyükelçiliğinde nöbetçi olduğum bir sırada iki İsveç polis memurları geldiler. İsveç te yaşayan İzmirli bir Türk aile hakkında bilgi topluyorlardı. Konu dolandırıcılık. İsveç polisi o olaydan suç bulup işlem yapamıyor fakat 'başka suçları var mı?' onu araştırıyordu. Biz de kendileri e yardımcı olduk.

Olay şöyle gelişmiş:
Evin de doğalgaz kullanan İzmir li Kıvırcık lakaplı Kemal isimli şahısın doğalgaz saatinin doğalgaz şirketi elemanları tarafından her kontrol edildiği zaman 1-2 yıldan beri her ay sadece 10.00 Kron luk doğalgaz kullandıkları, bu değerin aşağı yukarı hiç değişmediği nedeniyle kendilerini şüpheye düşürmüş ve incelemeye almışlar. Gizli takip ve kontroller yapmalarına rağmen bir türlü gerçeği anlayamamışlar. Yani ev sahibi tarafından yapılan hileyi anlayamamışlar. Şirket durumun aydınlatılması için polise baş vurmasına rağmen onlarda hiç bir şey anlayamamışlar. Ev sahibinin her ay on liralık doğal gaz kullanması kendileri için tamamen kuşkulu bir durum olmuş ve bu şekilde bir müddet devam etmişler.

Sonra ki bir ayda şirket görevlileri doğalgaz saatinin sayacını kontrol edip kullandıkları doğalgaz miktarını tespit edip fatura yazacakları sırada, ev sahibinin değil de doğalgaz şirketinin ev sahibine 10,00 Kron borçlu olduğunu görmüşler. Bu nasıl olabilirdi; ev sahibi bir ay doğalgaz kullanacak, kendisi değil de doğalgazı kendisine veren şirket borçlu olacak. Kesin olarak anlarlar, bir dalavere var fakat ne? Doğalgaz saatini değiştirip teknik olarak incelemişler hiç bir kuşku verecek durum yok. Üstelik yeni taktıkları saatte borç yine 10 Kron olarak devam etmiş. Bariz bir şekilde yolsuzluk var fakat hiç bir delil ve emare yok. Tabi bu sırada zaman da geçiyor ve bu aile doğalgazı bedava kullanmağa devam ediyor.

Şirket yetkilileri çaresiz kalınca ev sahibi Kıvırcık Kemal'i karşılarına alıp konuşmağa karar vermişler ve bazı sorular sormuşlar. En ufak bir şüphe çekecek durum tespit edememişler. Kemal'e "Kesin bir hile var fakat biz yakalayamıyoruz. Sen bu olayı bize açıkla, İsveç te kaldığın müddetçe kullandığın doğalgaz sana bedava olacak." demişler. Kemal önce inkar ettiyse de sonra kabul etmiş ve bedava sözleşmesi yaptıktan sonra Kemal hilesini şirket yetkililerine açıklamış. Herkesin ağzı açık kalmış.

Ne yapıyormuş biliyor musunuz? Doğalgaz hortumunu ocağa takılı olduğu yerden çıkarıp, bisiklet pompası ile geri hava basıyor, sayacı geri sardırıyormuş. O geçen bir ayda çok fazla pompa vurabildiği için şirkete borçlu olacağı yerde yanlışlıkla şirketi kendisine borçlu yapabilmiş. Şimdi bilmem fakat o zaman doğalgaz Kemal'e bedava idi. Şirkette bisiklet pompası ile hava basıp geri sardırılamayacak yeni sayaçlar imal etmiş ve bu sayaçları kullanarak yolsuzluğun önüne geçmişti.       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder