SAYFALAR

3 Temmuz 2024 Çarşamba

İLK DEFA UFO

Yakın tarihte 1878’de ABD’nin Teksas eyaletinde bir çiftçinin ilk defa bir ufo gördüğü ve yerel gazetelerin yazdığı söylense de; ilk UFO görünme olayı Osmanlı topraklarında olmuştur. Gaziantep’in Nizip ilçesinde 19 Ekim 1839 gecesinde ahali, dünya dışı varlık yani uzaylıların işareti olan UFO görür ve Mardin Kadı Naibi bunu rapor haline getirir. Buna dair belge ve resimler Bulgaristan ın Başkenti Sofya da bulunmaktadır.

Tarihte kayıtlara geçmiş ilk UFO olayı Osmanlı topraklarında Nizip'te vuku bulmuş ve şu an Bulgaristan Sofya arşivlerinde bulunan şu fotoğraf ve belgede şunlar yazıyor;

"İşbu mübarek senenin yücelenmiş Receb ayının sonu 19 Ekim 1839 Perşembe gecesi saat dört buçuk sularında hatalardan uzak yüce Allah tarafından şiddetli rüzgar ve fırtına çıktı. Korkunç bir karanlıkta göz gözü görmez oldu. Hemen o dakikada semada kıble ve şark arasında bir büyük sini kadar bir ulu nur göründü. Ufuk gündüz gibi aydınlandı ve ışıldadı. Herkesi büyük bir korku sardı ve duaya yalvarışa başladılar. Sonra o ulu nur semada parça parça olup yeryüzüne düşmeye başladı. Bu ilahi gerçeği, gerek Mardin şehri içinde gerek Haram adlı köyde bulunan Asakir-i Muntazama-i Şahane ve diğer kimseler gözlemlediler, gördüler. Adı geçen askerlerin yazısı ve ihbarı üzerine o büyük nur yere düştüğünde karakol çadırında bulunan neferlerin kılıçlarının ve süngülerinin ucunda mum gibi ışıklar parlamış. Her ne kadar uçlarını silmişlerse de gitmemiş ama birkaç dakika sonra kendiliğinden kaybolmuş. Bu alâmet inşaallah velinimetimiz padişahımızın her yönden başarılı ve muzaffer olacağına delildir.”

19 Ekim 1839 gecesi, günümüzde Gaziantep’e bağlı olan Nizip’te herkesi hayrete ve korkuya düşüren ışıklar görülmüştü. Bu ışıklarla ilgili tanıklıklar Osmanlı arşivlerine de girmiş; belgelerin Sofya Osmanlı Arşivleri'nde Evgeni Raduşev tarafından ortaya çıkarılmasıyla olay, tanıklı, kayıtlı ilk UFO vakası olarak tarihe geçmişti. Üstelik ortaya çıkarılan belgelere göre hadisenin birden çok tanığı vardı. Mardin Kadı Naibi Esseyyid Hacı İsmail Hakkı'nın İstanbul’a gönderdiği ilâm, haberi hayra yoruyordu. 

Kadı naibine göre bu ancak padişahın muzaffer olacağının işareti olabilirdi. 

Oysa bu tarihten sekiz ay sonra, 24 Haziran 1839'da Nizip yakınlarındaki savaşta Hafız Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri, Mısırlı Kavalalı İbrahim Paşa karşısında ağır bir yenilgiye uğrayacaktı. Batıl inançları kuvvetli Osmanlı komutanı Hafız Ahmet Paşa’nın, parlak ve yetenekli bir asker olan İbrahim Paşa karşısında şansı olmadı. Savaş sadece dört saat sürmüştü. 

Sultan 2. Mahmud ise savaştan bir hafta sonra, 1 Temmuz 1839’da kahrından öldü.

UFO NEDİR?
Dünya dışı varlıkları, uzaylıları işaret eden UFO sözcüğünün İngilizce açılımı 'Unidentified Flying Object' şeklinde olup tanımın ortaya çıkışı da 1947 yılına dayanır. Kısaca UFO olarak bilinen tanımı Türkçeye çevirdiğimizde ise 'tanımlanamayan uçan nesne' manasına gelmektedir. Uçan daire kavramı Türkçeye de 'UFO' olarak girmiştir. Ayrıca İngilizce’de 'uçan çay tabağı' anlamına gelen 'flying saucer' ifadesi de UFO yerine kullanılan bir başka sözcüktür. 

ABD’li iş insanı, siyasetçi ve pilot Kenneth Arnold, 1947’de küçük uçağı ile Washington’daki Rainier Dağı civarında uçarken, 9 tane, “hilal şeklinde” uçan nesne gördüğünü iddia eder ve bu nesnelerinde suda sektirilen çay tabakları gibi hareket ettiğini söyler. Arnold’un gördüklerini haberleştiren gazete yanlış şekilde “nesnelerin çay tabağı şeklinde olduğu” ifadesine yer verirken 'flying saucer' tanımı da hafızalara kazınır.

1839 da Osmanlı Bilim adamları tarafından 'Yüce Allah tarafından gönderilen ilahi bir nur' olarak tanımlanmıştır. Alıntı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder