SAYFALAR

12 Mayıs 2016 Perşembe

TİLKİ İLE TAVUKLAR


ABD de bir askeri okulda ‘Strateji’ dersi aynen şu şekilde anlatılıyor:

Dershanede öğrenciler hocayı beklerken ışıklar sönüyor ve aniden bir çizgi film gösterilmeye başlıyor.

Filmin Adı: TİLKİ İLE TAVUKLAR

Bir kümes var. Kümeste bir çok tavuk ile genç horozlar ve bir de kümesin sorumlusu yaşlı horoz bulunuyor. Kümesin etrafında da ağzının suyu akan bir tilki dolaşıyor. Yaşlı horoz, tilki içeri girmesin diye kümesin kapısını sıkı sıkıya kapatmış, genç horozlardan birini de kapıya nöbetçi koymuş. Tavukları dışarı bırakmıyor. Ölmeyecekleri kadar az yem verip bu tehlikeli durumun geçmesini bekliyor. Dışarı çıkamadıkları için doğru dürüst yem bulamayan tavuklar da zayıf, cılız ve aç gözlü oluyorlar.

Kümese giremeyen tilki çareler arıyor ve kümesin delik aralarından içerde nöbet tutan genç horozla gizlice irtibat kurup konuşuyor. Aç olduklarını öğrenince, ona biraz mısır getirip vererek dostluk kurmağa çalışıyor. Mısırı yiyen genç horoz her gün tilkiden mısır alıp yemeğe alışıyor ve güya dost oluyorlar. Bir süre sonra tilki genç horoza biraz fazla mısır getiriyor. Genç horoz aldığı mısırları hem kendisi yiyor, hem de diğer tavuklara dağıtıyor. Bu durum defalarca tekrarlanınca yavaş yavaş yaşlı ve büyük horozun kümesteki gücü kırılıyor ve etrafındaki tavuklar azalmaya başlıyorlar. Artık tavukların bir kısmı popüler olan ve biraz irileşen bu genç horozun yanında toplanıyorlar.

Bu aşamada tilki kümesin kapısının önüne tekrar mısır bırakıyor. Kümesin içinde tavuklar kapıyı açıp açmama konusunda tereddüt edip tartışmağa ve kavga etmeğe başlıyorlar.

Sonunda korkarak kafalarını dışarı uzatıp yemden kapıp hemen geri içeri çekiyorlar.

Tilki ortalıklarda görünmüyor ve hiçbir şey de olmuyor. Kümesteki tavuklar rahatlıyor.

Nihayet bir gece tilki kümesin önündeki avluya mısır döküyor. Korkusuz olan tavuklar genç ve güçlü horozun öncülüğünde dışarı çıkıyor ve rahat rahat darıları toplayıp yiyorlar. Bu sırada kümeste ki tavuklar iyice etleniyorlar.

Tilki bir gece kümesin kapısından kendi mağarasının içine kadar yol boyunca mısır tanelerini döküyor ve kendi de mağara da saklanıyor.
Sabah kümesten çıkan genç horozun öncülüğünde ki bir çok tavuk kümesin önünden itibaren dökülen darıları toplaya toplaya gidip mağaranın içine giriyorlar. Onları içeride bekleyen tilki mağaranın kapısını kapatıyor.

Çizgi film burada bitiyor. Işıklar yanıyor. Ve dersin hocası kürsüye çıkarak, "İşte Üçüncü Dünya ülkeleri böyle yönetilir" diyerek derse başlıyor.

Sorular:

1-Kümes NERESİ?
2-Yaşlı ve Genç horozlar KİM ler?
3-Tavuklar KİM ler
4-En önemlisi TİLKİ KİM dir?

Buna göre içinde bulunduğumuz durumu sorgular isek bir çok yorum ortaya çıkar. Unutmayalım; Ulusların dostlukları yok, sadece çıkarları vardır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder