SAYFALAR

6 Nisan 2020 Pazartesi

HAHAM VE PAPAZ

Musevi dini temsilcisi bir Haham Başı ile Hristiyan dini temsilcisi bir Papaz çok iyi arkadaştırlar. Bir gün Papaz Haham Başına “Bana Tevrat ı öğretmenizi isterim, rica etsem öğretir misin?” der.

Haham Başı “Sen Yahudi değilsin. Tevratı öğretsem de öğrenemezsin. Bir insan Tevratı öğrenmek için önce Yahudi olması gerek. Tevratı öğrenmek incelik ister.” der.

Papaz çok ısrar eder. Haham Başı dayanamaz “Peki ama önce bir denemeden geçmen lazım, sana bir soru sorayım, doğru cevap verirsen öğretirim, veremezsen öğretmem.” Der. Papaz da kabul eder.

Haham Başı soruyu sorar;
“İki kişi bir evin bacasının üstünden içine düşerler. Sonra biri yüzü gözü kömürlü, diğeri temiz olarak dışarı çıkarlar. Hangisi gidip yıkanır, temizlenir?” der.

Papaz hiç düşünmeden;
“Bundan kolay ne var? Tabii ki yüzü gözü kömürlü olan gider yıkanır. Temizi yıkanmaz.” Der.

Haham Başı;
“Hayır. Bak.. Sen çoktan yanıldın. Sana Tevratın kelamını anlayamayacağını söylemiştim. Dediğinin tam tersi, temizi gider yıkanır. Kömürlüsü yıkanmaz. Çünkü birbirlerine baktıkları zaman tersini görürler. Karşısında kini kömürlü görünce ben de kömürlüyüm diye gider yıkanır. Kirlisi de temizini görünce kendini temiz bilir, o yıkanmaz” Der.

Papaz düşünür doğru, Haham Başı haklı. Kabul eder ve;

“Peki başka bir soru daha sor.” der.

Haham Başı teklifi kabul eder ve yine bir soru sorar.
“İki kişi bir evin bacasının içine düşerler. Sonra biri kömürlü ve pis, diğeri temiz çıkarlar. Hangisi gider, yıkanır?” diye yine aynı soruyu sorar.

Papaz sevinir. Az önce Haham başı kendisi cevabı verdi ya, cevap garanti;

“Az evvel sen cevabını verdin ya, Temiz çıkan yıkanır, kömürlü çıkan yıkanmaz.” Der Papaz.

Haham Başı;
“Hayır. Bak yine yanıldın! Sana söylemiştim anlamayacağını. Temizi aynaya bakar ki temiz, yıkanmaz. Kömürlüsü aynaya bakar ve kirli olduğunu anlar, gider yıkanır.” der.

Papaz itiraz eder “Soruyu sorarken aynayı söylememiştin.” Der.

Haham Başı;
“Bütün varsayımları sen hesaplayacaktın. Cevap verirken, veya bir şeyi araştırırken her türlü olasılığı değerlendirmen lazım.” Der.

Papaz çaresiz; “Peki kabul. Başka bir soru daha sor. Belki onu bilirim.” der.

Haham Başı tekrar sorar:
“İki kişi birlikte bir bacanın içine düştüler. Sonra biri yüzü gözü kömürlü, diğeri temiz çıktılar. Hangisi yıkanıp temizlenir?” der. Haham Başı yine aynı soruyu sorar.

Papaz bu sefer bütün varsayımları iyice düşünür. Haham Başının eski cevaplarını da göz önüne alarak güzel bir cevap verir; “Aynaya bakarlar. Temiz olan yıkanmaz. Kömürlü olan yıkanır. Ayna yoksa birbirlerine bakarlar, temizi yıkanır kömürlüsü yıkanmaz.” Der.

Haham Başı;
“Yine olmadı. Ben sana söylemiştim. Sen Yahudi değilsin kafan çalışmaz, Tevratı anlayamazsın." diye.

"Bir bacanın içine düşen, iki kişiden birinin yüzü gözü kömürlü, ötekinin temiz çıkması hiç mümkün mü? Nerde görülmüş, be kuzum? İkisi de yüzü gözü kömürlü çıkarlar. İkisi de gidip yıkanması lazım.” der.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder