SAYFALAR

14 Temmuz 2021 Çarşamba

HACHİKO

1924 yılında Tokyo Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde görev yapan Japon Profesör Hidesaburo Ueno, küçük bir köpek yavrusu bulur. Profesör Ueno, köpeğin adını Japoncada ‘sekizinci’ anlamına gelen Hachiko koyar.

Safkan Akita cinsi beyaz bir erkek köpek olan Hachiko, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya kadar yürüyen sahibi Profesör Ueno’ya eşlik eder. Metronun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurlayıp metroya bindirdikten sonra da kendisi geri eve döner. Bu böyle bir buçuk iki yıl kadar sürer. Hachiko Profesörü sadece sabahları metroya kadar getirip yolcu eder. Akşamları metroda hiç buluşmazlar.

İki yıl sonra bir akşam üstü Profesör Ueno üniversiteden dönüşte, köpeği Hachiko'yu metronun çıkışında kendisini beklerken görür ve çok şaşırır. Köpek Profesörün ne zaman geleceğini tam olarak nasıl biliyordu? Bu akıllı köpek sahibinin eve dönüş saatini hesaplamış ve aynı yolu kullanacağını da düşünerek metronun önüne gelmiş sahibini bekliyordu.

Ondan sonra ki bir yıl boyunca, Hachiko her sabah sahibini metroya kadar götürdü, her akşam da iş çıkışında da metronun önünde karşılayarak birlikte evlerine geldiler. Hiç saatini şaşırmadı.

İki yıl daha geçmişti ki bir akşam metrodan Profesör Ueno çıkmadı. Köpeği Hachiko yine kendisini bekliyordu ve gözlerini metronun kapısından hiç ayırmadı. O gece boyunca sahibi Profesör Ueno’yu orada bekledi, yalnız evine gelmedi. Sahibi Ueno da gelmedi. Bir sonraki akşam yine aynı yerine geldi sahibini tekrar bekledi fakat profesör yine yoktu. Üçüncü akşam da metrodan yine çıkmadı. Üniversite'de kalp krizi geçirip ölmüştü Profesör Hidesaburo Ueno.

Köpeği Hachiko 'Sahibim metrodan gelecek' diye her akşam inatla orada bekler. Tam dokuz yıl boyunca her akşam Tokyo metrosunun Shibuya istasyonu'nun kapısına gider, her akşam bu metronun karşısında durup gözleri metronun kapısında sahibinin gelmesini bekler. On bir yaşındayken metronun kapısında sahibini beklerken ölür. (1935)

Tokyo'ya gidenlerin Shibuya istasyonunun kapısında karşılaştığı bronz köpek heykeli işte bu Profesör Uenu’nun köpeği Hachiko'nun heykelidir. Japonlar, sadakat ve insan hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra dokuz yıl boyunca sahibini beklediği yere Hachiko'nun heykelini dikmişler.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra da unutmadılar ve savaş sırasında tahrip olan heykelin yerine 1948'de yenisini yapmışlar. Köpeğin mezarını da çok sevdiği sahibinin yanına yapmışlar.

Bugün Shibuya istasyonu'nun o kapısı Hachiko çıkışı olarak bilinir ve Tokyo'nun en önemli buluşma merkezlerinden biridir.

Her yıl Hachiko'nun ölüm yıldönümü olan 8 Mart gününde birçok hayvan sever heykelin önünde buluşur ve çiçek bırakırlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder