SAYFALAR

6 Ocak 2023 Cuma

BOZKURT VE TÜRKLER

    
Türk boyları, soyun bir kolu Gökkurt’tan, diğer kolu ise Gökgeyik’den geldiğine inanırlar. Kurt sürülerinin başında bulunup liderlik eden bozkurtlara da Gökkurt denilir. Kaskır ve Börü kelimeleri de değişik lehçe ve şivelerde kurt demektir. Bozkurt gökyüzünü temsil eder. Alageyik ise yeryüzünün simgesidir.

Göktürklerin gök mavi bayraklarında kurtbaşı resmi vardır. Savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü temsil eder. Türk ulusunun başına bir iş geldiğinde, bir tehdit belirdiğinde, o kurt ortaya çıkar ve yol gösterir.

Ruslar ayıyı, İngilizler aslanı, Amerikalılar kartalı, İspanyollar boğayı milli sembol saymışlar.

Türkler, neden başka bir hayvan değil de Gök yeleli Bozkurt’u sembol edinmişler? Belki de bozkurtlar ile Türkler arasınada ortak bağlar vardır.

İşte sebepleri;

1 - Bozkurtlar atasına ve töreye bağlıdırlar;

Bozkurtlar, karakurtlarla birlikte yaşarlar amma ikisi arasında çok belirgin ayrılıklar var. Bozkurt sürüsünden ayrılan bir erkek bozkurt karşılaştığı bir karakurt sürüsüne girer. Ve girdiği sürünün liderliğini alır. Fakat karakurt sürüsünden ayrılan bir kurt bozkurt sürüsüne giremez. Bozkurt dişisi asla bir karakurtla çiftleşmez. Bozkurt sürüsünden ayrılmış bir bozkurtta tekrar o sürüye geri alınmaz.

2 - Bozkurt özgürlüğüne düşkündür;

Dünyada evcilleştirilemeyen tek hayvan Orta Asya bozkurtlarıdır. Asla evcilleştirilezler. Yakalandığında gırtlak kısmında bulunan öd denen keseyi parçalar ve intihar eder. Bozkurt esareti kabul etmeyen bir varlıktır. Bozkurt’un boynuna tasma takıp bir kafese koyamak imkansızdır. Bozkurt ölümü kabul eder, asla teslim olmaz, esaret altında yaşamaz.

3 - Bir bozkurt bir sürüye girerse sadece yiyeceği kadar avlar; 

Yavrusu olan bir hayvana asla saldırmaz. Bozkurt leş yemez. Kendi avını kendisi avlar ve yer, asla başkasına yedirmez. Başka hayvanların avladığı avı da yemez. Diğer kurtlar bir sürüye girerse hepsini öldürürler.

4 - Bozkurtlar eşlerini kıskanırlar;

Bozkurt dişisi asla bir kara kurtla çiftleşmez. Bozkurt yaşamında tek eş seçer. Başka bir eş ile asla bir araya gelmez.

5 - Bozkurtlar savaşçıdır, asla yenilgiyi kabul etmezler;

Bozkurt sürüsü sağdan ve soldan giden öncüler, akabinde de göbekten gelen ana kuvvetle saldırır düşmanlarına. Bozkurt cesaretli ve ölümüne mücadele eden bir yapıya sahiptir.

Kışın aç kaldıkları zaman avlarını yakalamak için taktikler uygularlar. Bu taktiklerden biri; kurt sürüsü iki guruba ayrılır. Birinci gurup birkaç kurt fedai gurubu; ikinci gurup ise kalabalık pusu gurubudur. Fedai gurubu köpeklerin bulunduğu yerleşim yerine girer ve köpeklere görünür. Sonra yenilmiş gibi davranıp köpeklerden kaçmağa başlar. Köpekler de kurtların ardından onları kovalamağa başlarlar. Ama köpekleri bir sürpriz beklemektedir. Çünkü kalabalık olan pusu gurubu, onları yerleşim yerinin dışında hilal biçiminde dizilmiş ve iyice gizlenmiş şekilde beklemektedirler. Fedai kurtlar, köpekleri kurnazca bu hilalin ortasına çekerler. Köpekler hilalin içine tümüyle girince, pusu gurubu bozkurtlar hilali uçlarından kapatır ve köpekler bir çember içine alınmış olur. Artık köpeklerin kurtuluş şansı yoktur. Zafer kurtlarındır ve karınlarını doyurmak için avlarını parçalarlar.

Eski Türkler, kurtlarda gördükleri bu oyunu bir savaş manevrası durumuna getirmişler ve yaptıkları birçok savaşta kullanmışlardır. Bu savaş manevrasına ‘Kurt Oyunu , Hilal Taktiği, Turan Taktiği’ gibi adlar verilir.

6 - Bozkurtların bir lideri vardır ve sürü o liderin emrinden çıkmaz;

Bozkurt liderine bağlıdır, dinlenme anında da lideri etrafında koruma tedbirleri alır. Bozkurtların avlanmaları, toplu yaşama kurallarına uyma açısından bir sistem içerisindedirler, yani asildirler, kendi törelerine uyarlar.

7 - Bozkurtlar planlı ve organizeli hareket ederler;

Karda yürüyen 35-40 kadar bir Bozkurt grubunu takip etseniz ancak, beş, altı ayak izi görebilirsiniz, o kadar dikkatli, kurnaz ve organizedirler. Grup önde giden öncü bozkurtlar ve lider bozkurt’un ayak izlerine basarak ilerlerler. Bozkurtlar asla organizesiz ve plansız hareket etmez, avlanmazlar.

8 - Bozkurtlar merhametlidir ve bir birlerine sahip çıkarlar;

Sürü de bir yavrunun hem annesi, hem de babası ölse yavru hayatta kalır. Grup hiyerarşisi o yavrunun bakımı, beslenmesi ve hayatta kalmasını sağlar. Diğer grup üyeleri yavruyu evlat edinir ve kendi yavruları gibi büyütürler.

9 - Türklerin sembolü, Gök yeleli bozkurttur, yani 'Gökbörü' .

Gerçekten de Türk milletinde asırlarca bozkurt gibi şahsiyetler yetişmiştir ve yukarıda ki özellikler Türk milletinin genlerinde vardır.

Türkler, Bozkurtlar ile aynı karaktere sahip olduklarından sembol edinmişlerdir. Bozkurt sadece Ortaasya da yaşar ve tarih öncesi dönemlerden beri Türkler tarafından kutsal sayılır. Türk Milleti bozkurt soyundan geldiklerine inanırlar. 

Bozkurt Atatürk tarafından da ulusal sembol kabul edilmiş ve birçok yerde bozkurt resmi kullanılmış, bozkurt soyadları verilmiştir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk parası üzerine bile bozkurt resimleri basılmıştır.

Dünyanın her yerinde avcılık yapmış ve ölmeğe yakın av maceralarını kitaba dökmüş ABD li bir avcının, Ural dağlarında yaptığı avcılık esnasında yaşadığı ilginç bir olay şöyle anlatılır;

Bir avcı ekibi, 2 rehber ile Ural Dağları eteklerinde bir Bozkurt sürüsü ile karşılaşırlar. Bozkurt cinsi her yerde bulunmadığı için hepsini avlayıp mumlamak isterler. Avcıları fark eden sürü, kaçar ormana girer. Sürü ormana girdikten sonra içlerinden üçünün geri geldiğini görür avcılar. Sanki vurulmağı istiyorlarmış gibi oracıkta öylece dururlar ve t
abii ki üçü de avcılar tarafından vurulur. Sürüyü kaçırmak istemeyen avcılar, diğer kurtları da öldürmek için peşlerinden ormana girerler. Avcılardan biri yılan sokması neticesinde ölür ve av yarım kalır, sürüye ulaşamazlar. Dönüşte vurdukları 3 bozkurtu almaya gelirler. Kitabın yazarı ölene kadar unutamayacağı bir manzara ile işte burada karşılaşır.

Kurtlardan biri ölmüş, birisi ise ölmek üzere ve acı çekiyor. Sonuncu kurtsa kaburgasıyla kalça kemiği arasındaki bölgeden yara almış, ayakta durmakta zorluk çekmesine rağmen, ölen bozkurtu yemeye gelen 4 karakurt ile cenk ediyor. 4 Karakurt ise yaralı bozkurt yüzünden ölü bozkurta yaklaşamıyor.

Avcıları gören karakurtlar kaçıyorlar. Onların uzaklaştığını gören Bozkurt, ağır yaralı olan ve acı çeken diğer Bozkurtun boğazını ısırıyor ve onu öldürüyor. Sonrada kendi düşüp ölüyor. Ölen ilk Bozkurtun da boğazındaki diş izlerini farkedince, daha fazla acı çekmemesi için arkadaşı tarafından öldürüldüğünü anlıyorlar.

Üzerlerine doğrulmuş namludan korkmayan bozkurtlar ve diğer gördükleri, avcılarda hayranlık ve büyük saygı uyandırıyor. Kurtları doldurmadan vaz geçip, toprağa gömmeyi daha uygun buluyorlar. Gömme işlemi bittikten sonra avcılardan biri yerde kar üzerinde ki bozkurtlardan akan kanlara dakikalarca bakıyor, gözleri yaşarıyor ve bıçağı ile koluna bir yara açıp, bozkurtların mezar taşına kendi akan kanıyla tek bir kelime yazıyor “SORRY” (ÜZGÜNÜM)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder