SAYFALAR

30 Nisan 2023 Pazar

CEHALET

Kristof Kolomb, dünyayı dolaşırken arızalanan gemilerin zorunlu tamiratı için Jamaika'ya uğrar. Oradaki yerliler tamirata yardımcı olur, gemi tayfalarına yiyecek içecek verirler. Ancak tamirat uzun sürer. Yerlilerin cahil olduklarını anlayan gemi tayfaları, halkın yiyeceklerini ve mallarını yağmalar gasp ederler. 

Bu duruma öfkelenen yerli halk yardımı ve verdikleri yiyeceği keser, Kırıstof Kolomb'un adamlarını çaresiz durumda bırakırlar. Kırıstof Kolomb, bu durumu çözmek için çareler arar ve gemide bulunan takvim yapraklarını karıştırırken iki gün sonra Ay tutulması olacağını öğrenir. 

Hemen yerlilerin şefine gider.
Şefe; Tanrı ile haberleştiğini ve kendilerine verdikleri yardımın kesilmesine Tanrı'nın çok kızdığını, bu kızgınlığını da Ay'ı kan kırmızıya çevirerek göstereceğini bildirdiğini, eğer yardımı kesmeğe devam ederlerse hepsini öldüreceğini söyler.

Ertesi gün akşam Ay tutulması başlar. Ay'ın rengi tutulmadan dolayı kızıla döner. Kırıstof Kolomb'un oğlu, yerli halk üzerinde ki etkisinin o anını günlüğüne şöyle yazar:

"Halk inleme ve feryatlarla birlikte, her taraftan gemilere doğru geldiler. Bizlere yiyecek ve içecekler getirdiler, Tanrı'ya onları affetmesini söylemesi için amirale yalvardılar.”

Kırıstof Kolomb kum saatine bakar ve kırksekiz dakika süren tutulma artık bitmek üzere iken, yine onların şeflerine 'Tanrı'nın kendilerini affettiğini ve Ay'ı biraz sonra normal rengine çevireceğini' söyler.

Ay Tutulması biter. Tanrı tarafından affedilen yerliler de mutludur. Gemi tayfaları ve murettebatta mutludur. 

Evrenin işleyişini bilen Kırıstof Kolomb tek bir not düşer seyir defterine:

'Cahil insan kolay kandırılır ve cehalet, her zaman köleliği getirir.'  Haziran 1503

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder