SAYFALAR

12 Mayıs 2023 Cuma

MODERN DOLANDIRICILAR

Bir daha ki hiç duyulmamış dolandırıcılık olayı olana kadar, enteresan dolandırıcılar ve dolandırıcılık olayları şöyledir;

SEZGİN BARAN KORKMAZ

2015 yılında Hürriyet Gazetesi'nde, zor durumdaki Türk şirketlerini alarak, düzlüğe çıkarıp sattığı bildirildi.

Mega Varlık Yönetim Anonim Şirketi Komak Isı Yalıtım sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç sanayi, Unico Sigorta, Münir Şahin İlaç Sanayi, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Hexagon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ürosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne Sarl şirketlerinin sahibidir.

Tutuklanması ve hakkındaki iddialar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranmaktadır. Türkiye'deki şirketlerine ve tüm mal varlığına mahkeme tarafından el konulmuştur. İsviçre'ye giderek Türkiye’den kaçmıştır. Kabadayı Sedat Peker iddialarına göre Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Sezgin Baran Korkmaz'a hakkındaki soruşturma bilgilerini vererek yurtdışına kaçmasına olanak sağladı. Peker ayrıca Ankara Bölge İstinaf Mahkemesi Başkanı Esat Toklu'nun ve diğer yargı üyelerinin Sezgin Baran Korkmaz'a ait lüks bir otelde bedava konakladığını öne sürdü.

Korkmaz'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin Utah eyaletinde vergide sahtecilik yapmaktan ceza almış bir şirketle de ilişkisi olduğu açıklandı. ABD'nin isteği üzerine Avusturya'da tutuklandı. Utah Başsavcılığı, Korkmaz hakkında iddianame düzenledi. Korkmaz, kara para aklama, dolandırıcılık ve devlet işlemlerine engel olma suçlarından 225 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Hakkında bir çok soruşturmalar var.



FARUK FATİH ÖZER

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurt dışına kaçması sonucu yaklaşık 391 bin yatırımcı mağdur oldu. Interpol nezdinde kırmızı bültenle aranan Özer'i yakalama çalışmaları kaçtığı Arnavutluk'ta sürüyor. Faruk Fatih Özer ile aynı yaşta olan Mehmet Aydın da Çiftlik Bank adı altındaki girişimle yatırımcılarından topladığı parayla Güney Amerika'ya kaçmıştı. Thodex ve Çiftlik Bank vakalarının 1980'li yıllarda Banker Kastelli vakasıyla oldukça örtüşmesi, ortaya şu sonucu çıkardı; kolay para kazanma arzusu, her dönemde gözlere perde indiriyor. Thodex, Çiftlik Bank ve Banker Kastelli vakalarının yanı sıra başka büyük dolandırıcılık olayları da yaşanmıştı

Kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 391 bin kişinin mevduatı olan milyar dolarlık kripto varlığıyla Arnavutluk'un başkenti Tiran'a kaçması toplumsal infial yarattı.
Thodex vakası, Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık olayı. Faruk Fatih Özer'in hakkında Interpol nezdinde kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldı. Özer'i yakalama çalışmaları, kaçtığı Arnavutluk'ta sürüyor.

Türkiye'de her 212 kişiden birinin mevduatının olduğu Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurt dışına kaçmasıyla yarattığı toplumsal infial, aklıma çocukluk yıllarımda sıkça duyduğum benzer iki konuyu getirdi.

Birincisi; kooperatif evleri vakası.
Dolandırıcı kooperatiflerin yöneticileri, üyelerden paraları toplar, bir zaman sonra göstermelik temel attıktan sonra kayıplara karışırdı. Bu konuda o kadar çok vaka yaşandı ki dolandırıcılığa kurban giden birçok ailenin içine düştüğü maddi ve manevi yıkım toplumsal infial yarattı.

İkincisi ise Thodex vakasıyla birebir aynı olan 1980'li yılların banker vakaları.
Çırak olarak çalıştığım eczaneye uğrayan çarşıdaki esnafın günlük sohbetlerinde bankerler hep ilk sıradaydı. Hepsi de eczacı Yavuz Yukay'a bankerlere para yatırmasını salık veriyordu. Hatta evlerini, yastık altındaki ve eşlerinin kollarındaki altınları satıp bankerlere yatırdıklarından, karşılığında da büyük oranlarda kâr elde ettiklerinden söz ediyordu. Öyle ki bankerlerden gelen faizle gözleri dönen bazı esnaflar, tembelliğe meyil ederek dükkanlarını öğleye doğru açmaya başlamıştı.

Yavuz Ağabey ise onlara "Oradan gelen paradan hayır gelmez. Ekonominin dinamiklerini bilmeden, uzman danışmanlığı almadan bu adamlara nasıl güveniyorsunuz?" diyordu.
Banker Kastelli'nin sahibi Abidin Cevher Özden'in yatırımcıların paralarıyla yurt dışına kaçmasıyla bütün varlığını yitiren çarşıdaki esnaflardan İbrahim Amca, bizden aldığı, o dönemde kırmızı reçeteyle satılmayan uyku ilacının kutusundaki tüm hapları içerek intihara yeltenmişti. Eşi tarafından bir kutu ilaç içtiği erken fark edilen İbrahim Amca, hastanede son anda hayata döndürülmüştü.

1980'li yılların banker vakası neyse Thodex vakası o... Keza Faruk Fatih Özer ile aynı yaşta olan, 3 yıl önce yurt dışına kaçan Mehmet Aydın'ın kurduğu Çiftlik Bank vakası da öyle. Yaşları henüz 30'a bile ulaşmamış Özer ile Aydın, insanların kolay para kazanma hevesine yenik düşmesinden faydalanıp yılların birikimlerini, çocuklarının geleceklerini hiç etti.

Thodex de bankerler gibi kişilere fazladan kolay para kazanma vaadinde bulundu. Bankerler de Thodex de kolay para kazanma vaadiyle gözünü döndürdüğü insanları mantık çerçevesinden çıkardı.

Thodex de Banker Kastelli ile aynı taktiği uygulayıp ünlü isimleri reklam filminde kullandı. Pınar Deniz, Mine Tugay, Bahar Şahin, Simge, Zeynep Sever Demirel, Özge Ulusoy, Deren Talu, Ebru Şallı, Burcu Esmersoy, Cansel Elçin, Zeynep Tuğçe Bayat, Pelin Karahan, Gökçe Bahadır, Gaye Turgut Evin, Eda Ece, Barış Kılıç, Gökçe Akyıldız, Selin Şekerci ve Melisa Döngel, Thodex'in reklam kampanyalarında yer aldı.


MEHMET AYDIN
Kolay para kazanmanın gözlere perde indirdiğinin bir göstergesi de 'Tosun' lakaplı Mehmet Aydın'ndı.

Mehmet Aydın'ın sosyal medya oyunu FarmVille'den esinlenerek ortaya çıkardığı Çiftlik Bank'ın işleyişi şöyleydi; yatırımcılar, dijital ödeme sistemleriyle farklı altın değerlerine sahip çeşitli çiftlik hayvanları satın alıyordu. Satın alınan hayvanlardan elde edilecek gelirle Türkiye'nin farklı yerlerinde çiftlikler, et ve süt üretimi yapan tesisler kurulacağı vadedildi. Sisteme ilk girenlere yüzde 100'e yakın kâr dağıtılarak gözler boyandı. 'Bu paranın kaynağı nedir? Mehmet Aydın kimdir?' sorgulamasında bulunup araştırma yapmayan yatırımcılar, yüksek kâra aldanıp sisteme giriş yaptı.

Mehmet Aydın, 132 bin 222 yatırımcıdan 1 milyar 140 milyon lira topladı. Aydın, 688 milyon lirayı yatırımcılara geri öderken kalan 452 milyon lirayı kripto paraya çevirdikten sonra 16 Mart 2018'de Güney Amerika'ya kaçtı. Brezilya, Paraguay, ve Uruguay'da lüks içinde yaşayan Mehmet Aydın Interpol nezdinde kırmızı bültenle aranıyor.

Faruk Fatih Özer de Abidin Cevher Özden gibi mevduat sahiplerinin birikimleriyle yurt dışına kaçtı.
İşin ilginç yanı Banker Kastelli mağdurlarıyla Thodex mağdurlarının sayısının hemen hemen aynı olması.
Zaman farklı, yatırım aracı farklı, yurt dışına kaçan kişiler farklı...
Kolay para kazanma peşine düşerek yılların birikimlerini bir anda kaybeden kişilerin, ailelerin içine düştükleri hüsran ve gelecekleri adına oluşan bilinmezlik ise hep aynı. Alıntı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder