SAYFALAR

13 Mart 2014 Perşembe

NEMRUD MUSTAFA NAZIM

Şimdi sizlere çoğunuzun bilmediği, bir tarihi gerçekten bahsedeceğim. Aslında isminin sonunda 'Paşa' var da ben yazamadım. Bakınca adama benziyor, değil mi?

Nemrut Mustafa Nazım, 1866 yılında Süleymaniye de doğar. Bağdat Askeri İdadi ve İstanbul Harbiyeyi bitirerek Osmanlı Ordusunda Tuğgenerallığa (Mirliva) kadar yükselir. 1917 de Bağdat 27. Fırka kumandanı olur. 1918 de Divani Harbi Örfi Üyesidir. 1919 da Bursa Valiliğine atanır. 

Tümen kumandanı Bekir Sami Paşa tarafından 'aziz şehitlere hakaret ettiği' gerekçesiyle bu görevine son verilir. Bir kaç suçtan yargılandığı sırada Damat Mehmed Ferid Paşa Hükümeti 1920 de tekrar kurulunca Mustafa Nazım, Divani Harbi Örfi Başkanı olur. Kendi yargılandığı mahkemenin başkanı. 

İsminin başına halk tarafından 'NEMRUD' eklenir. Yanı 'NEMRUD MUSTAFA NAZIM PAŞA' olur.

1915 Ermeni olaylarından dolayı özellikle İttihatçı, Teşkilat-ı Mahsusa'cılara karşı; İngiliz, Ermeni ve Yunan hayranı Damat Ferid ve diğer vatan hainlerinin isteğiyle, uydurma nedenlerle müthiş bir insan avı başlattırılır. Birçok Osmanlı subayları ve devlet adamları Bekir ağa bölüğünde sorgulanıp Divani Harbi Örfi ye gönderilir ve yargılanırlar. 

Ermeni Patriği Zaven tarafından verilen idam listeleri aynen kabul edilir. 1919-1922 yılları arasında 60 davada 20 den fazla idam cezası verilir. Beyazit Meydanında kurulan idam sehpalarında bir çok vatan evladı suçsuz yere infaz edilirler. Ermeniler Van da isyan eder 60 bin Türk'ü katlederler. Nemrut Mustafa; katleden Ermenileri değil Van Jandarma Yüzbaşısı sonraları kurtuluş savaşında rol alan KAZİM ÖZALP Paşayı gıyabında idama mahküm eder. Başta Mustafa Kemal olmak üzere Milli Mücadeleye katılan bütün arkadaşlarına gıyabında idam cezası verir. 

Daha sonrada İngilizlerin desteği ile Kürt hükümeti kurmak için Süleymaniye ye gider ve bir gurup Kürtlerle isyan eder. 1922 de Kürtler isyana katılmazlar ve Nemrut Mustafa'nın başını keserek Mustafa Kemal Atatürk'e gönderirler. Başlattığı isyan da hayatı ile birlikte biter. Peki benim çok merak ettiğm bir soru var. Böyle insanlar, böyle önemli yerlerde nasıl görev alırlar? Bu ve bunun gibi insanlara, millete zulüm etmesi için bu görevi kimler verir? Düşünün cevabını bulacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder