SAYFALAR

4 Ekim 2021 Pazartesi

CEVİZ AĞACI VE CEVİZ

Ceviz ağacıyla ilgili bir çok söylentiler var. Hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğuna karar vermek zor.

Varsayımları bir kenara bırakarak ceviz ağacıyla ilgili bilimsel olarak kanıtlanmış bazı gerçeklere bakalım.

Atasözlerimize bile konu olan ceviz ağaçlarının altında oturmak insan sağlığı açısından ciddi riskler teşkil eder.

Böylesine güzel, böylesine estetik bir ağaç için bu ifadeleri kullanmak elbetteki onu kötülemek için değil ama ne yazık ki gerçekten insana olumsuz etkilerini de anlatmak lazım.

Biz çocukken taze ceviz yapraklarını veya kabuğunu toplar, onu çuvalın içinde iyice dövdükten sonra çuvalla birlikte derelerde gölün içine koyardık. Göl yeşil renge bulandıktan sonra içinde bulunan balıklar yarım saat kadar zaman içinde ters dönerler, bayılırlar ve bizde yakalardık.

Ceviz ağacının altında oturmanın zararları, bir tür hurafeden öte, tümüyle bilimsel gerçekliği olan, nesnel bilgilere dayanır. Salgıladığı gazlar insanı hasta eder.

Peki ceviz zararlı mı?

Cevizi çoğu zaman insan beynine benzetiriz. Adeta bir metafor gibi, beynimizle ilişkilendirdiğimiz bu özel meyvenin sonsuz faydaları bulunmaktadır. Yüksek besin değerine sahip olan cevizin insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitiremeyiz. Çocukların zeki olmaları için özellikle ceviz yedirilir. Fakat ne yazık ki ceviz ağacı için aynı şeyi söylemek zor. “Ceviz ağacının altında oturmak, insanı erkenden öldürür” sözü çok meşhur bir sözdür.

Çevrede yer alan ceviz ağaçlarına dikkat ederseniz, etrafında çok fazla ot ya da bitkinin olmadığını görürsunuz. Bunun en temel nedeni ise ceviz ağaçları tarafından salgılanan zararlı sülfür gazlarıdır. Sülfür gazının en önemli özelliği diğer gazlara kıyasla çok daha ağır bir yapıda olmasıdır. Bu ağırlık, onun dibe çökmesini kolaylaştırır ve yapraklarının altında ağacın çevresinde çok fazla ot bitmez. Başka ağaçların da yetişmesine pek müsaade etmez.

Dikkat edilirse ceviz ağacının dibinde uzun süre oturan ve sülfür gazına maruz kalan kişilerde bir mayışma ve sersemlik hali gözlenir. Uzmanlar bu nedenle ceviz ağaçlarının şehir merkezlerinden uzakta, insanların kalabalık olarak yaşadıkları yerlerin dışında dikilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Elbette halk arasında ceviz ağacıyla alakalı olarak söylenen sözler, bir nebze abartılı olsa da nihayetinde bir gerçeklik payı vardır. Yorgunluk hissi yaşamamak, enerji kaybetmemek için ceviz ağaçlarının altında oturmamak gerekir.

Ülkemiz bilindiği üzere ceviz ağacı konusunda zengin bir ülke. Pek çok şehirde, her zaman ceviz ağaçlarına rastlamak mümkün. Bu ağaçların güzel görüntüsüne kapılıp ta gölgesinden faydalanma yoluna gitmeyin. 

Ceviz ağaçlarının sayısını daha da artırıp, daha çok ceviz ağaçları yetiştirmeliyiz. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi yetişmelerini şehirden uzak, iklim açısından uygun olan arazilere yapmalıyız.

Çünkü zararları yanında çok büyük faydaları da vardır. Onun ürettiği sülfür gazı, dünyanın ozon tabakasını tamir etme özelliğine sahip olduğu da bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. Ceviz ağacının çıkardığı sülfür gazi ve diğer gazlar gök yüzüne yükselerek ozon tabakasını tamir ederler.

1 yorum:

  1. tebrikler güzel yazı. ceviz yetiştiriciliğinle ilgilenenler için sitemizi ziyaret ederek ceviz fidanı ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. https://agrolidya.com/ceviz-fidanlari

    YanıtlaSil