SAYFALAR

23 Ekim 2021 Cumartesi

KENEVİR VE HAŞHAŞ

Boğuluruz diye yemek yemeyelim. Çok gariptir ki aynen öyle yapıyoruz. Ülkemizde bazı bitkiler kenevir ve afyon-haşhaş bitkileri üretmek yasak. Hem de uyuşturucu kategorisine girmekte ve üretenlere ciddi cezalar verilmektedir. Neden? ‘Amerika öyle istiyor’ diye. Neden? ‘Uyuşturucu maddelerin bazıları bu bitkilerden yapılıyor.’ diye. Halbuki ABD şimdiye kadar hayırlı bir şey istemiş mi?

Peki bunlar zararlı bitkiler midir? Hayır efendim. Bilakis çok faydalı bitkilerdir. Her ikisinin de faydaları saymakla bitmez. 

Haşhaş Afyon taraflarında yetişir ve bu bölgede bütün yiyeceklere katılır. Ayrıca kullanıldığı yerler hastanelerden fabrikalara her alanda kullanılır. Devlet bu bitkilerin üretilmesini serbest bırakmalı ve kötü amaçlarla kullanan olursa onları yakalayıp cezalandırmalı. Doğrusu ve yapılması gereken budur.

Kenevir, ben çok iyi hatırlıyorum. Eskiden yanı ben çocukken köyde herkes bostan dediğimiz ekin tarlalarının içinde veya kenarında büyük bir bölüme kenevir ekerlerdi. Son güzlere doğru onun tohumlarını yemek için kafes kuşları gelirdi ve tuzak kurarak onları yakalar kafeslerde beslerdik. O kuşlar kanarya ve civan gibi çok güzel kuşlardı ve çok güzel öterlerdi. Ekinler alındıktan sonra kenevirde kökünden kesilir ve toplanırdı. Güneşte kurutur, lifleri çıkarılır iplik yapılırdı. O ipliklere de keten teli derler ve dikişlerde kullanırlardı. Eskiden öyle makara iplikleri filan yoktu. Herkes dikiş dikerken bu iplikleri kullanırlardı. Sonra liflerinden halatlar yapılırdı. O halatlarla büyük gürden ağaçlarına çıkar kara kovanlar kurar çok kıymetli bal elde ederlerdi. Bal arıları bile nerde olursa olsun gider keneviri bulurlardı ve çiçeklerini toplarlardı. Kenevir çiçekleri arıların kabusu ve arıları öldüren en tehlikeli arı biti Waroa yı öldürdüğü için hiçbir arı kovanı ölmez, dolayısıyla arıcılarda mutlu olurlardı. Lifleri alınmış saplarına ‘kınçğı’ derlerdi.
 Hiç kimse kötü amaçlı kullanıldığını bilmezdi bile. 

Kenevir Neden Yasaklandı? Hiç şüphesiz insanlar için faydalı bir bitki olduğu için yasaklandı. İşte yasaklanan değerli bitki  kenevirin 
araştırmacılara göre hakkında ki ilginç gerçekler ve faydaları;

1. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

2. Yine bir dönümlük yerde yetiştirilen kenevirden, 4 dönüm yerde ki ağaça eş kağıt üretilebilir.

3. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir.

4. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 senede

5. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir.

6. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duyulmaz.

7. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.

8. İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır ve 'kanvas' kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimden gelmiştir.

9. Kenevir, AİDS ve KANSER tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

10. Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde ve hiçbir bitkide bulunmamaktadır.

11. Kenevirin üretimi çok kolay ve basittir, fazla bakım gerektirmez.

12. Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.

13. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır.

14. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.

15. Binaların yalıtımı için de kullanılabilir; dayanıklı, ucuz ve esnektir.

16. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.

17. Ameliyatlarda lokal anestezi ve narkoz uyutmalarda kullanılır.

Bu kadar faydası varken üretilmesi neden yasaktır? Şimdi siz anladınız mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder