SAYFALAR

25 Nisan 2015 Cumartesi

MANKAFA

'MANKAFA-MANKURT' Hiç duydunuz mu bilmem. Bu kelimeler ikisinin de maanaları aynıdır. Fındıklı Orta Okulunda okurken Nurettin Dekelli (Termik Çobanı dediğimiz) Yozgatlı bir Almanca Öğretmenimiz vardı, bizlere o söylerdi. Kafamda yer ettiği için Rize Lisesinde okurken kütüphanede ansiklopediye baktım ve maanasını öğrendim. Beyinsiz, geri zekalı, aptal, geçmişini bilmeyen insanlara söylenen bir kelime imiş.
Cengiz isimli bir Kırgız yazarın kitabında yazıyor. Soyadını bilmiyorum. Kitabın adı 'GÜN UZAR YÜZYIL OLUR' Eski tarihlerde Juan Juanlar kabilesi varmış. Bu kabile savaşta esir aldıkları Türklerin kafalarını ustra ile kazıtırlar. Deveden yüzdükleri sıcak deriyi ustra ile kazıtılmış bu kafalara sıkı sıkıya sararlar. 15-20 gün yerlere çaktıkları kazıklara el ve ayaklarından bağlayarak güneşin altında tutarlar. Ustra ile kazınmış kafalardan çıkmak isteyen saç kılları deve derisine dayandığı zaman onu delemez, geri dönerek beyine kadar gider, beyine batar ve müthiş bir acı verirmiş. Bu kişilerden bazıları bu acıya dayanamaz bağıra bağıra ölürler, sağ kalanlar da bilincini ve kimliğini kayıp ederler. Bu insanlara MANKAFA derlermiş. Mankafalar ise efendilerini bir tanrı bilir, ne isterse, ne derse taparcasına veya ölümüne onu yaparlar, yanlarından hiç ayrılmazlar, kölesi olur efendilerinden başka hiç bir kimseyi tanımazlarmış. Efendileri de bu insanlara her türlü hizmetleri yaptırdıkları gibi, savaşlarda ve en zor işlerinde kullanırlarmış..
Juan Juanlar kabilesini daha sonra Türkler ortadan kaldırmış yok etmişler fakat metodlarını yok edememişler. Hala daha günümüzde bile bu metod kullanılıyor. Hem de hiç kimse mankafa olduklarını hissetmeden, farkına varmadan. Hala daha bir insanı mankafa yapıyorlar. Bu işi esir alarak, deve derisi ve güneş kullanarak dıştan yapılan kaba bir etki ile değil de, daha modern usullerle yapıyorlar. Mesela: uyuşturucu, servet, şöhret, şehvet, din gibi etkenleri kullanarak kandırıp yapıyorlar. Bilhassa gençleri, hatta bazı siyasetle uğraşan kişileri Mankafa yapıp bütün geçmişini, kimliğini, milli duygularını unutturup istedikleri gibi kullanıyorlar. Yoksa bir insan canlı bomba olabilir mi? Allah insanı insanın eline bırakmasın ve kimseye fırsat vermesin. Onun için tekrar söylüyorum: Bir işi yapmadan önce en az üç defa düşünüp karar veriniz. Lider SİZ olunuz. Beş para etmezlerin peşinden 'Lider' diye gitmeyiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder