SAYFALAR

2 Haziran 2020 Salı

TAKSİMAT

Çok eski zamanlarda bir köyde bir adam yaşarmış. Bu adam günün birinde ölmüş. Adamın üç çocuğu varmış. Çocuklarına 19 baş at miras bırakmış. O zamanlar at çok kıymetli, bir atı olan zengin sayılırmış. Adam, çocuklarına miras kalan 19 atın, şöyle taksim edilmesini vasiyet etmiş;

En küçük oğluna atların yarısı, ortanca oğluna dörtte biri, en büyük oğluna da beşte biri verilecek. 

Paylaşmak için çocuklar uzun bir süre uğraşırlar fakat bir türlü çözüm bulamazlar. Kendi aralarında kavgalar olur, dövüşürler. Köyün akıllı adamları da bir araya gelir uğraşırlar fakat 19 u ikiye bölüp bir türlü taksimatı yapamazlar. 

Yardım istemek için komşu köyün bilge adamının yanına giderler. O köyün bilge adamı evde yok. Orada gelmesini beklerler. Birkaç saat sonra o bilge adam atının üstünde gittiği yerden gelir. Durumu kendisine anlatırlar ve bu atları adil bir şekilde taksim edip yardım etmesini isterler. 

Bilge adam “Çok kolay” der ve önce 19 atın da oraya getirilmesini ister. Kardeşler bölünecek olan19 atı oraya getirirler. Bilge adam atları düzde bir hıza da kazıklara bağlattıktan sonra baş tarafına kendi atını da bağlatır. "Bu at benden size hediye." der. Bölünecek olan atların sayısı 20 olur. 

20 atın yarısını yanı 10 atı ayırır ve baba vasiyetine göre en küçük kardeşlerine verir. O atlarını alır ve oradan gider. Geriye 10 at kalır. Ortanca kardeşe 20 atın dörtte biri, yanı beş at verilecekti ya geriye kalan 10 atın beşini de ortanca kardeşe verir. O da beş baş atlarını alır gider. Geriye beş at kalır. Baba vasiyetine göre 20 atın beşte biri yanı dört at en büyük kardeşe verilecekti. O da hakkı olan dört atı alır ve çeker gider. Geriye bir at kalır. O da bilge adamın kardeşlere verdiği at. O da atını geri alır ve adaletli bir taksimat gerçekleşmiş olur. 

Çözülmeyecek sorun yoktur. Yeter ki taraflar arasında iyi niyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder