SAYFALAR

22 Nisan 2021 Perşembe

APPLE İN LOGOSU

Alan Mathison Turing, 1912 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da doğdu. Aslında Babası Julius Mathison Turing, Hindistan da bir İngiliz kolonisinde devlet memuruydu. Annesi Sara orada hamile kalınca çocuklarını daha iyi yetiştirmek için Londra’ya gelip yerleşmişler.

Ünlü ve çok pahalı özel okullarda okudu. Türkiye de okuyup üniversite bitiren öğrenciler gibi solcu-sağcı veya vatan haini hiç olmadı. O sadece vatanı için yetiştirildi, vatanı için çalıştı ve o sadece bir İngiliz milliyetçisi oldu. 2. Dünya Savaşında İngiltere Alman istilasından onun sayesinde kurtuldu.

İngiliz Hükümet Askeri Kod ve Şifre Okulunda da askeri hizmetler için kurslar alarak Almanların askeri şifrelerinin çözülmesini sağladı. Alman uçakları ve denizaltıları görev yapamaz oldular. Almanların İngiltere ye yenilmesi, Alan Mathison Turing’in “Enigma” adı verilen şifre çözmeye yarayan, bir makine tasarlaması sayesinde oldu. Hizmetlerinden dolayı OBE Şövalyelik nişanı verildi. İşte bu yeni makine dünyanın tanıştığı ilk bilgisayardı.

Okul yıllarında Alan Mathison Turing bir üst sınıftaki Christopher Marcom ile arkadaş oldular ve çalışmalar yaptılar. Bugünkü bilgisayar ve yapay zekanın temelleri o zaman atıldı. Arkadaşı çok genç yaşta ölünce Turing dini inancını kayıp eder ve ateist olur. Okulu bitirdikten sonra okuduğu okulda akademisyen olarak kalır ve tek başına çalışmalarına devam eder.

“Hesaplanabilir Sayılar: Karar Verme Probleminin bir Uygulaması” gibi önemli makaleler yazdı. Düşünülmesi mümkün olan her türlü problemin bir çesit makine ile çözülebileceğini ispatladı.

Savaş sonrasında özellikle bilgisayar ve yapay zeka üzerine çalışmalar yapan Alan Mathison Turing, daha bilgisayarın lafı bile yokken1948 yılında hazırladığı bir programla modern bilgisayarın temelini attı. Bu yıllarda Manchester Üniversitesi’nde çalışırken, kendisi “Turing Makinesı” denilen bir vevi bilgisayar kullanmağa başladı.

Alan Mathison Turing, görev yerindeki kız arkadaşı Joan Clarke’a aşık olur. Evlenme teklifinde bulunmasına rağmen eşcinsel olduğunu anlayan kız kabul etmez ve evlenemezler.

O yıllarda eşcinsellik İngiltere’de suç sayılıyordu. Alan Mathison Turing’in evi soyuldu. Hırsızlar yakalandığı zaman ifadelerinden eşcinsel olduğu ortaya çıktı ve Alan Mathison Turing de suçlu kabul edildi. Eşcinsellik suçundan yargılandı ve suçlu bulunarak bir sene boyunca hadım etmek için östrojen iğnesi vurulmağa mahkum edildi. Bu cezadan dolayı devletin gizli işleri için güvenilirlik izni kaldırıldı ve devlet işlerinden el çektirildi.

8 Haziran 1954’te Manchester’deki evinde temizlik işçisi tarafından ölü olarak bulundu. Ceset bulunduğu zaman, yanında, yatağının kenarında ısırılmış bir de elma vardı. O elmayı yemek için ısırdığı zaman, elma siyanürlü olduğundan, zehirlenerek öldüğü açıklandı. Ölümü üzerindeki sır perdesi hala daha tam olarak kalkmış değildir.

1966 yılından beri, Alan Mathison Turing anısına “Bilgisayar Mekanizmaları Birliği” tarafından, her yıl, bilgisayar ile ilgili teknik makaleler yazan bilim adamlarına, Bilgisayar Nobel Ödülü sayılan “Turing Ödülü” verilir ve şimdilerde İngiltere de bir de heykeli dikildi. 2013 te Kraliçe 2. Elizabet kendisini af etmiş ve bütün hakları geri iade edilmiştir.

Apple logo tasarımcısı Rob Janoff her ne kadar inkar etse de, Apple (Ayfon) kralı Steve Jobs, Alan Mathison Turing'in ölüm olayından çok etkilenir. Öldüğü zaman yanında bulunan, ısırılmış siyanürlü elmadan esinlenip, onun anısını yaşatmak için, Apple (Ayfon) cihazlarında logo olarak bu 'ısırılmış elma' yı seçtiği iddia edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder