SAYFALAR

23 Nisan 2022 Cumartesi

ŞAMAN İNANÇLARI

SARIMSAK ASILIR
Enerji temizlerken sirke kullanımı yaygındır. Kötü enerjiyi sirke temizlediğine inanılır. Yerler, eşyalar sirke ile silinir ve sirke kabı yatağın altına konur. Yatağın altına konma nedeni, insanların uyku sırasında bilinçaltları ortaya çıktığı için etkiye açık olmalarıdır.

Evlere sarımsak asmak da çok bilindik bir harekettir. Negatif enerji sarımsak ile nötr hale getirilir. Sarımsak genelde kapı girişlerine asılır.

Eski Anadolu’da yatak odalarına ayna konmazdı veya akşamları üstleri siyah bir örtü ile kapatılırdı. Nedeni ise, negatif enerjiyi büyüteceğine inanılmasıydı.

BİZDE KADIN ENERJİSİ HAKİM
Eski Türk evlerinde çatı yoktur çünkü ‘yukarı’ ile bağlantı kanalı açık olmalıdır. Eski Sümer ve Hititlerin evlerinde de çatı yoktur. Bizim kültürümüzdeki yapılarda ise dişi enerji hakimdir.

Camiler, sinagoglar, kiliseler dişi enerjiye sahiptir. Türk kültürüne baktığımızda kadın enerjinin hakimiyetini görürüz, anne kutsaldır. İslamiyet’te, Orta Asya ve Anadolu medeniyetlerinde bu böyledir. Yaşadığımız daireler kadın enerjisine sahiptir. Feng Shui’de ise erkek enerji vardır, bizim yapı şeklimiz bu değildir.

TUZ VE KİREÇ ÖNEMLİ
Türk evlerinde kireç taşı veya kaya tuzu çok önemlidir. Tuz ve kireç negatif enerjiyi üzerinde toplar. Ev halkını hastalıklardan da koruduğuna inanılır.

Evlerin balkonlarında çiçek kültürü de çok gelişmiştir. Yeşil bitki, taze enerji getirir. Evlerin çevresinde, meyve veren ağaçlar yetiştirilir.

Gül bizim için çok önemlidir, bu bitki hem dünyayı, hem insan ruhunu, hem de Hz. Muhammed’i temsil eder. Aşk ve sevginin çiçeğidir. Güldeki koku, sevgi ve mutluluk duygularını arttırır.

MAHARET ÇENGELLİ İĞNEDE
Anadolu inanışına göre; evin içinde bir yerde demir bulundurmak da önemli. Yeni doğan bebeklere nazarlık takıldığında aslında maharet, çengelli iğnededir çünkü bu tılsımın materyali demirdir. Bilinç altındaki negatif enerjiyi dengeler.

Osmanlı’nın ilk yıllarında, kente gelenler ağaca ölü koyunları asarlar, hangi koyun geç çürürse evi oraya inşa ederlermiş. Hayvan yaşamlarından aldıkları mesajlar onlar için önemliymiş.

GECENİN ŞAHİDİ
Akşam olduktan sonra dışarı çıkılmaz. Karanlıkta dolaşmak pek uğurlu sayılmaz. Ayrıca gece görülen örümcek te uğursuz sayılır ve başka bir canlının o şekle girdiğine inanılır. Bilhassa bebeklerin korunması için beşiklerinde yatarlarken yastıklarının altına bıçak, silah veya demir parçası bırakılır. Zararlı varlıklar demire yaklaşamazlar.

POZİTİF BİTKİ REÇETESİ
Adaçayı: Nazardan ve kötü enerjilerden korur.

Tarçın kabuğu: Zenginlik ve bereket getirir.

Çörek otu: Nazara iyi gelir.

Üzerlik Otu: Kötü enerjiden korur.

Defne Yaprağı: Büyüden koruduğuna inanılır.

Üzüm: Yaradılışı temsil ediyor ve şifa verdiğine inanılır.

Kahve: Yakılan kahve enerji verir.

Tuz: Masaya konan tuz, negatif düşünceleri, konuşmaları üzerine çeker.

Baklagiller: Evin bereket enerjisi açısından önemlidir.

ÖNCE MUM YAKILIYOR SONRA TÜTSÜ
Bir yerin görünmez temizliği için işe mekanda mum yakarak başlanır. Yeni yakılan mum bulunduğunuz yerde bulunan negatif enerjiyi temizler. Ardından tütsü  bedende tamamen pozitif enerjiye odaklanır. Mekanda yaşayan insanlar da bu yeni enerji ile dengelenir ve olayların negatifinden kurtulurlar.

YATAK ODASINI KEDİ SEÇİYOR
Eskiden Anadolu’da bir eve taşınıldığı zaman, eve kedi bırakılır ve kedinin sabit durduğu yer yatak odası yapılırmış. Kediler manyetik alanı çok iyi algılar, pozitiftirler ve insandaki negatif enerjiyi alırlar. Alıntı.

2 yorum:

  1. Bugün Anadoluda yaşayan bazı inançlar da Türklere geçmiştir. Nazarlık takmak ve Hiristiyan kadınları erkek gördükleri zaman yere çömelmeleri gibi... Türklerden de hiristiyanlara geçen bazı gelenekler olabilir. Ancak TUZ'la ilgili eski türklerin bazı inançları vardır. Tuz kutsaldır. Türkler yeminlerini; "Tuzun üstüne bayayım ki bir daha kötü iş yapmayacağım.." gibi sözlerle yaparlardı. Yine gece dışarı su atmak," Cinleri eve toplar" inancı vardır. "Kapı eşiğinde oturmak insanı hasta eder" (Burada da, cinler yelle birlikte insan kemiklerine girer ve ağrı yapar anlayışı vardır) Pazar Vadisi Meymanat ve komşu köylerde yaşayan Türklrin antik adları, BEYAZ ÇEMBERLİLER'dir. Orijin olarak bunlara ÇİNGİRDU derlerdi. 1700 tarihinden çok öncesinde buranın bir kısım insanı Çayeli'ne de göçerek ÇİLİNGİR KÖYÜ' nü kurmuşlardır. Bu halk, Hemşinli gibi PUŞU değil, beyaz büyük çember takarlardı. Puşu takmaya son yıllarda başladılar. Daha yazacak çok şey var ama, şimdlik bukadar, goşçakal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığınız açıklamalarla bizleri aydınlattığınız ve hem de duyarlılığınız için çok çok teşekkürler. Zahmet olmazsa geniş açıklamalarınızı Whatsap tan gönderebilirseniz memnun olurum. Saygılar. 5356663494

      Sil