SAYFALAR

28 Ocak 2024 Pazar

KAFKA'NIN BEBEĞİ

Kafka, Bohemya Krallığı'nın başkenti ve daha sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun parçası olmuş, Çekoslovakya'nın başkenti olan Prag'da, doğmuş, Almanca konuşan, Yahudi  bir ailenin çocuğudur. Avukat olmak amacıyla hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bir sigorta şirketinde çalışmaya başladı. İşinden dolayı bulduğu boş zamanlar onu yazı yazmaya sevk etti. Yaşamı boyunca, gergin ve mesafeli bir ilişki yaşadığı babası dahil olmak üzere, ailesine ve yakın arkadaşlarına yüzlerce mektup yazdı. Birçok kez nişanlandı fakat hiç evlenmedi ve 1924'te yaşında iken veremden öldü.

Franz Kafka,

Berlin'de bir parkta yürürken, çok sevdiği oyuncak bebeğini kaybettiği için ağlayan hiç tanımadığı küçük bir kız çocuğu görür. Çocuk üzülüp ağladığı için onunla ilgilenir ve çocukla birlikte bebeği uzun süre arar fakat bulamazlar. Ertesi gün onunla bebeğini aramak için yeniden buluşurlar fakat yine bebeği bulamazlar,

Sonraki ertesi gün çocuk ile tekrar buluşurlar. Kafka teselli etmek için kaybolan bebek tarafından yazılmış bir mektup verir bu kız çocuğuna. Mektupta "Lütfen ağlama, dünyayı görmek için bir gezintiye çıktım. Maceralarım hakkında sana yazacağım,"diyordu. Böylece, Kafka'nın yaşamının sonuna kadar devam edecek bir hikaye başlar ve kız çocuğu da bu haberi alınca biraz rahatlar.

Franz Kafka küçük kızla her buluşmasında, kaybolan bebeğin maceraları yazılmış olduğu mektupları küçük kıza verir ve akabinde küçük kız çocuğunun çok mutlu olduğunu görür.

Bir zaman sonra Kafka Berlin'e dönmeden önce oyuncak dükkanda uğrar ve bir tane oyuncak bebek satın alır. Ertesi gün kız çocuğu ile buluşmaya parka gidince bebeği çocuğa uzatır. "İşte bebeğin döndü." der. Çocuk "Ama hiç benim bebeğime benzemiyor" der. Kafka, bebeğin yazdığı bir başka mektubu çocuğa uzatır. Bu mektupta da
"Seyahatlerim beni değiştirdi" yazmaktadır. Küçük kız yeni bebeği kucaklar ve onunla mutlu bir şekilde evine gider.

Bir yıl kadar sonra Franz Kafka ölür. Yıllar sonra yetişkin bir kız olan bu küçük çocuk Kafka’nın verdiği bebeğin içinde bir mektup bulur. Mektupta şöyle yazmaktadır: "Sevdiğin her şeyi er yada geç kayıp edeceksin, ama sonunda sevgi başka bir şekilde geri dönecek.”



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder