SAYFALAR

1 Ağustos 2012 Çarşamba

ÇAY DEMLEME

Üç türlü çay demleme şekli vardır.
Birinci ve en bilinen, yaygın olanı;
1- Çaydanlık içine su konur,  porselen demlik boş olarak üzerine konur ve çaydanlıktaki su iyice kaynatılır.
2- Kuru çay miktarı kararlaştırılarak porselen demliğe konur, su çekilerek yıkandıktan sonra kaynayan su demlikte ki yıkanmış çayın üzerine konur. Çaydanlık altında ki ateş kısılarak on beş dakika bekletildikten sonra çay demlenmiş olur.
3-Porselen demlikteki çaydan dem ayarı yaparak bardağa az konur. Çaydanlıktaki kaynamış suyu ilave ederek çayınız içmeğe hazır olur, içebilirsiniz. Afiyet olsun.
4- Demlikte kalan demlenmiş sulu çay tozlarını dökmeden önce bir peçeteye sarınız, ılık ısıda iken gözlerinize sürünüz. Yanı iki üç dakika pansuman ediniz. On beş gün devam ederseniz faydalarını sizlerde hissedeceksiniz. Şifalar olsun

İkinci ve pek az kişinin bildiği çay demleme usulü:
1- Çaydanlığa soğuk su koyunuz.
2- Demlikte ki kuru çayı yıkadıktan sonra, demlemek için soğuk su koyunuz .
3- Demliği; çay ve  soğuk su ile dolu iken, çaydanlığın üzerine koyunuz ve ikisini birlikte kaynatınız.
4- Çaydanlıkta ki su kaynarken demlikte ki çay ve suyu da, su buharı ile ısınacak, biri kaynarken öbürü de demlenecektir.
5- Çaydanlıktaki çay suyu kaynadığı zaman kısık ateşe getiriniz ve on beş dakika bekletiniz.
6- Çayınız hazır, normal şekilde dem ve su ilave ederek çayınızı içebilirsiniz. Afiyet olsun.

Üçüncü ve son çay demleme şekli:
Eğer kullanacağınız kap noksan ise, çaydanlık veya demliğin bir tanesi yoksa yanı tek demlik veya çaydanlıkta çay demleyeceksek;
Bu şekil daha ziyade elimizdeki imkanlar elvermiyorsa, yayla ve merzeler de uygulanır.
1- Önce elimizde bulunan çaydanlık, demlik veya güğümün içine yeteri kadar su konur.
2- Ateş üzerinde iyice kaynatıldıktan sonra kısık ateşe alınır ve iki kaşık yıkanmış çay tozu kaynamış suya atılır.
3- Çok az sıcaklıkta (kısık ateş veya köz üzerinde) 15-20 dakika bekletilir.
4- Süzgeç yoksa bardağın üzerine temiz bir bez konarak, bardağa koyarken süzülmesi sağlanır ve artık çayınız içmeğe hazırdır. Afiyet olsun.
Rusya da bir inşaat işçisi imkansızlıktan bu şekil yapılan çayı, çorabından süzerek içmiş ve poşet çay  ilk defa bu şekilde icat olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder