SAYFALAR

20 Haziran 2013 Perşembe

POLİSTE EMİR

Kamu Hizmetlerinin yapılabilmesi için, kolluk kuvveti olarak Emniyet Teşkilatı kurulmuş. Kuruluş ve Teşkilatlanması 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu ile sağlanmış. 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile de bütün görevleri ayrı ayrı saptanmıştır. Poliste Emir ile ilgili bazı söylentiler olduğundan çok kısa olarak EMR i anlatmağa çalışacağım.

Emir, "poliste emir sivilde emir" diye ayırmak pek doğru değildir. Emir bütün kamu çalışanlarında aynıdır. Sadece Polisin 'Disiplin Tüzüğü' çok ağırdır. Ayrıcalık buradan gelir. Amiri sakıncalı görürse o polise görev vermez veya görevden geri çeker. Veya açığa alır. Aylarca çalıştırılmaz. Polislikten ihraç olan birisi başka bir devlet dairesinde de çalışamaz. Bu ceza tüzüğü herkese de uygulanmaz. Hatta biz polis olduğumuz zaman ağabeylerimiz "Dikkatli olun ha Disiplin Tüzüğümüz, herkese değil gıcık olunana uygulanır." derlerdi. Misal: Bir memur tıraş olmamışsa, amirinin iki yevmiye maaşı kesilir. Bu kadar bir ön bilgiden sonra:

EMİR: Yapılması istenen hizmetin sözle veya yazı ile beyanıdır. Konuyu biraz açalım. Vatandaşa bir hizmet yapılacak bu emirle yerine getirilir. Askeriye dahil bu kural bütün devlet dairelerinde aynı şekildedir. Emir baştan aşağı doğru silsile yoluyla bildirilir astlar tarafından yerine getirilir. Emiri verenlerde verdikleri emirin uygulanıp uygulanmadığı veya neticelerini takip ederler.

EMİR iki şekilde verilir
1) Yazılı emir (Genelde genelge ve tamimler vs.dir.)
2) Sözlü emir (Amirler tarafından verilen günlük emirlerdir.)

EMİR üç çeşittir:
1) Normal Kanuni Emir. (Harfiyen yerine getirilir. Getirmeyenler derecesine göre ceza alırlar.)
2) Kanunsuz Emir. (Kanunsuz olduğu, emri verene bildirilir. Emri veren ısrar ederse emir yazılı istenir. Yazılı emir verilirse emir yerine getirilir. Ve daha üst amire bildirilir. Misal: Amiri memura "yerleri süpür" diye emir veremez.)
Poliste bu tür emirlerde değişiklik vardır. Tehirinde mazeret olan hallerde yazılı emir verilmezse emir yerine getirilir ve daha üst makama durum bildirilir. Misal: toplum olayları.
3) Konusu Suç Teşkil Eden Emir. (Kesinlikle ast tarafından yerine getirilmez. Konusu suç teşkil eden emiri verende, yerine getirende sorumluluktan kurtulamaz. Emrin neticelerinin derecelerine göre ceza alırlar. Misal: Amiri "filan adamı öldür" diye memura emir verse, memur da öldürse ikisi de " Adam öldürme" suçundan ceza alırlar. Hatta amiri inkar eder memur ceza alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder