SAYFALAR

11 Nisan 2014 Cuma

ASİMİLE ETMEK

Ben niye Hemşinlilerin Ermeni olduklarına inanmıyorum? Çıkmış babası Kanada lı anası Ermeni olan Agop Jack Hacikyan bir yalan uydurmuş ve uzun uzun kitap yazmış. Yok Prens Hamam varmışta, Ararat ve Kotayk bölgeleri varmış ta zamanla hamam Hemşin'e dönüşmüş te Hemşinliler oluşmuş ta. 

Peki Hınçak mı, yoksa Taşnak mıdırlar? Onu unutmuş yazamamış. Agop Jack Hacikyan Hemşinlilerden bahsettiği bu kitabını 1950 de yazmış. Türkiye nin yıkılması için elinden ne gelirse yazan ve yapan, annesi Ermeni babası Kanada lı bir Ermeni dir bu adam. Bunun sözü ile Hemşinliler Ermeni olacaklar. Bu çok abestir.

En önemlisi eskilerin hepsinin bildiği gerçekler var. Ermenilerin Erzurum ve Doğu İllerinde başlattığı isyan ve halka ettikleri zulümler 1913-14 yıllarına rastlar. Ermeni yazar ve Rahip Gevond Turyan isimli Papaz 1917 de bu Ermeni isyanlarının gerçek yüzünü anlatan bir kitap yazar. Türklere oynanan oyunları bir bir anlatır. Bütün isyanların kiliselerden yönetildiğini anlatır. Doğrusunu anlattığı için 1933 te New york ta kilise ayını esnasında Ermeni teröristlerce öldürülür.

Papaz Gevond Turyan'ın anlattığı 1913-14 Ermeni isyanları sırasında Erzurum ve Doğu halkı katledilirken Rize-Fındıklı şimdiki Sulak Köyü camisinde Erzurum da ki vatandaşlarımıza yardım için bir cuma günü Osman Efendinin Ahmet (Ahmet Aslan) vaaz verir. Hemşinli ve Lazlardan oluşan 40-50 kişilik bir grup toplanır. Yaya silahları ile katliamları önlemek ve orada ki halkı korumak için Erzurum'a gider milis kuvvetler oluştururlar. Gidenlerden Firalın Ali (Ali Şişman) ve İslamoğlu Mahmut'un Hasan (Hasan Aslan) sadece bu ikisi sağ olarak geri dönerler. Diğer arkadaşları geri dönemez, mezarlarının yerleri bile belli değildir. 1950 de yazdığı kitapla Hemşinlileri Ermeni eden Agop Jack Hacikyan 1914 te Ermeni olduğunu iddia ettiği Osman Efendinin Ahmet'in Ermeniler tarafından şehit edildiğini nasıl anlatacak, nasıl izah edecek? Buna inanmak aptallıktır. Şehitlerimize hakarettir. 

Sağ olarak geri dönebilen Laz Fıralın Ali (Ali Şişman) ve Hemşinli İslamoğlu Hasan (Hasan Aslan) tarafından anlatıldığına göre; Ermeniler akan kaynak suların gözlerine keskin zehirler koymuşlar ve içen herkes ölmüş. Arkadaşları ölünce bin bir müşkülle altı ay kadar sonra geri dönebilmişler. Ermeni olsalar Ermenilere karşı kendi başlarına gidip savaşırlar mı? Ermeni olsalar zorla Türk ve Müslüman edildiklerini o tarihte bilmezler mi?

Agop Jack Hacikyan'ın kitabına göre asimile işi de güya1800 lü yıllarda yapılmış. Şimdi ben 1913-14-15 yıllarında bizzat o köylerden şehit edilen onlarca insana mi inanayım, yoksa Agop Jack Hacikyan'ın 1950 de yazdığı yalan kitabına mı inanayım. Ermenilere karşı gönüllü savaşan bu Hemşinli ve Laz Vatandaşlar 1913 te kim olduğunu bilmiyorlar da, 1950 de Agop'tan mı öğrenecekler? 

Osmanlı zaten 1460 tan sonra Trabzon ve Rize ye hakim oldu. İstanbul dururken, devlet yönetimine ve Askeriyeye Hıristiyan Ermenileri olduğu gibi alırken, 2000 km uzakta Rize'de adamların soyunu, dinini, isimlerini değiştirip niçin asimile etti Osmanlı? Evet Ermeniler o bölgede asırlar önce yaşamışlar. Yaylalarda 'bunlar Ermeni evleri' diye sahipsiz yıkık duvarlar gösterirlerdi eskilerimiz. Hala daha böyle yıkık duvarlar ve mezarlar vardır. Ve bir çok yer isimleri Ermenicedir. Osmanlı, Ermeni insanları değiştirdi, Türk etti de, yer isimlerini niçin değiştirmedi? Her şeye gücü yeten Osmanlının bu isimleri değiştirmeğe mı gücü yetmedi?

Ermeni Rahip ve Yazar Gevond Turyan'ın 1887 ve 1907 de yazdıklarına göre 14.yüzyılda bölgeye Türklerden önce Araplar gelmişler. Ermeni ve Araplar arasında kanlı savaşlar olmuş. Halkın isteği üzerine Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında buraları Osmanlıya katmış ve tüm yaşayan halkı huzura kavuşturmuş. Daha önce Ermeniler Araplardan canlarını kurtarmak için altınlarını gömüp kaçmışlar. Şimdi de Avrupayı almışlar arkalarına bu olayları Türklere mal edip oyunlar hazırlıyorlar. Türkler hakkında kuyruklu yalanlar uyduruyorlar.

Hemşinliler her şeyi biliyor. Hemşinliler; 14. yüzyılda İran, Musul, Horasan üzerinden Anadolu'ya 16. yüzyılda Horasan, Erzurum, İspir üzerinden gelip Doğu Karadeniz'de Hemşin'e ve Çamlıhemşin'e yerleşmişlerdir. Hemşin ve Çamlıhemşin den giderek yerleştikleri başka yerlerde de 'HEMŞİNLİ' diye adlandırılmışlardır. Onlar Altay ve Ural dağları eteklerinden Moğol ve Rus saldırıları nedeniyle göç eden Kıpçak (Kuman, Kun) Türk'lerinin Dörtoba Boy'larının ve Akkoyunluların torunlarıdırlar. Erken yerleşik düzene geçtikleri ve başka kültürlerin etkisinde kaldıkları için geçmişleri unutulmuş veya unutturularak asimile edilmeğe çalışılmış, zaman zaman dilleri de değişikliklere uğramıştır. Hepsi öz ve öz Türktürler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder