SAYFALAR

19 Nisan 2014 Cumartesi

SİLAHAR VE ÇEŞİTLERİ

bumerung
Silahlar önce dörde ayrılırlar:

 1) Biyolojik Silahlar: 
Hastalık yayan silahlardır. Büyük Devletler tarafından büyük savaşlarda kullanılmak üzere bekletilmektedir. Çok çeşitleri vardır. Kitle imhalarında kullanılır. Maskeler takılarak veya özel yapılmış sığınaklara girilerek korunmağa çalışılınır.

  2) Kimyasal Silahlar: 
a) Göz Yaşartıcı, b) Bayıltıcı, c) Yakıcı, d) Zehirleyici Silahlar; Günümüzde Polisin kullandığı bunlardan biber gazıdır. Dozu fazlalaştırarak savaşlarda da kullanılır. Cinsine göre çok tehlikelidirler. Bunlardan da maskeler takılarak veya özel yapılmış sığınaklara girilerek korunulur.

  3 ) Ateşsiz Silahlar: 
a) Delici, b) Kesici, c) Ezici Silahlar; Kılıç, Pala, Gürz, Bumerung v.s. bunların içine girerler.

  4) Ateşli Silahlar: 
a) Ateşli Ağır Silahlar, kendi aralarında bir kaç çeşite ayrılır. Top, Obüs, Füze ve Rampaları v.s. dır. Ülkeler kendi aralarında radar ve gözetleme sistemleriyle ülkelerini korurlar.
                    
 b) Ateşli Hafif Silahlar;

A) Uzun Namlulu (Tüfekler);
1a) Harp Tüfekleri; 1) Ağızdan dolma, 2) Tek atışlı, 3) Otomatik, 4) Makineli tüfeklerdir. Değişik çaplarda olurlar. Özel durumlar dışında bir ülkede kullanılmaları yasaktır. Harp malülleri isterlerse hatıra olarak ruhsatla bulundurabilirler..
                                                                                                                             
 2a) Av Tüfekleri; 
1) Ağızdan dolma, 2) Tekli Kırma, 3) Çift Kırma, 4)Pompalı, 5) Otomatik, olmak üzere beşe ayrılırlar. Çapları 20, 16 ve 12 numara olurlar. Valiliklerden alınan ruhsatlarla kullanılabilirler.
                            
 B) Kısa Namlulu (Tabancalar);
1) Tek atımlı, 2)  Makineli, 3) Otomatik (Yarı Otomatik ve Tam Otomatik), 4) Toplu (Silindirli) Tabancalar. Tabancaların hepsi bu guruba dahildirler. Kullanılması ruhsata bağlıdır. Valilikten alınan ruhsatlarla Kanunun ön gördüğü şekilde kullanılabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder