SAYFALAR

18 Nisan 2014 Cuma

SİLAHIN PARÇALARI

Bütün silahlar yedi parçadan oluşur. Bunlar sırasıyla şunlardır.
1- Namlu: Silahın en önemli parçasıdır. Boru şeklindedir, içerisinde girinti ve çıkıntılar bulunur. Girintilere yiv, çıkıntılara set denir. Yiv ve setler bazı silahlarda dört, bazılarında altı adet bazılarında hiç yoktur. Mesela Jeriko gibi bazı silahlarda görünür yiv set yoktur. Mermiye hız ve yön verirler. Namlular sabit oldukları gibi seyyar da olabilirler. Zamanla aşınma veya bakımsızlıktan içerisinde yiv ve setler bozulur. Hedefi vurmada ve delme gücünde azalma olur. Namlu içinin genişlik ve darlığına göre silahların çapları belli olur. Ancak Rus ve Nato teçhizatları birbirine uymazlar fakat genelde aynı ebattadırlar. Karşılıklı iki set arasında ki mesafeye çap denir. İnç veya metre ile ölçülürler. 22, 30, 32, 38, 45, 50 kalibre veya 6.35, 7.62, 7.63, 7.65, 9 ve 11mm çaplar mevcuttur. Bir inç 2.54cm dir. İnç in binde biri bir kalibredir.
2- Fişek yatağı: Namlunun hemen arkasında bulunur. Fişeğin patlayacağı zamanı beklediği yerdir. Şarjörlü silahlarda namluya bitişiktir ve fişek sığacağı kadar geniştir. Toplu tabancalarda namludan ayrı silindir üzerindedir. Yiv set yoktur. MP5 ve G3 ler de gaz kanalları vardır.
3- Hazine: Şarjör veya silindir dediğimiz atışı bekleyen fişeklerin bulunduğu yerdir. Gittikçe kapasitesi fazla olan silahlar yapılmaktadır.
4- Kovan Atma Tertibatı: Boş kovanın veya dolu fişeğin fişek yatağından çıkarılmasını sağlayan tertibattır. Şarjörlü silahlarda tırnak, Toplu tabancalarda harbi yardımı ile olur.
5- Nişan Alma Tertibatı: Namluya yanlık ve yükseklik vererek merminin hedefe isabetini sağlayan tertibattır. Önde arpacık, arkada gez den ibarettir. Her ikisi de çeşitli şekillerde oluşur.
6- Ateşleme Tertibatı; Fişeğin arkasında ki kapsüle darbe vurarak ateşlemesini sağlayan tertibattır. Bu da çok çeşitli şekillerde olur. Genelde horoz, horoz ve iğne ve sadece iğne vasıtasıyla ateşleme yapılır.
7- Emniyet Tertibatı: Her silahta mutlaka vardır. Bazı silahlarda birden fazladır. Toplu tabancalarda ise sadece tetik emniyeti vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder