SAYFALAR

8 Mayıs 2014 Perşembe

BAŞLIK

Ali Taşçı Sulak Köyünden Mahmut’un kızı Hanife Hanıma aşık olur. Hanife’yi babasından istetir fakat Mahmut rıza gösterip kızı Hanife yi Ali ye vermez. Halbuki Ali yirmi beş otuz yaşlarında herkes tarafından sevilen bir delikanlıdır. Hanife de Ali’yi çok sevmesine rağmen Mahmut’un inadı inat bir türlü razı olmaz ve iki aşık kavuşamazlar.

Hanife Taşçı Ali’ye haber yollar. “Beni kaçır.”
Ali de bir gece gizlice evlerine gider ve Hanife'yi kaçırır. Hanife’nin babası Mahmut olayı hiç hazmedemez. Onlar zaten çok dişli insanlar, zavallı Ali tek başına gariban biridir. Mahmut ve oğlu Hasan, Ali'yi ve kızı Hanife’yi öldürecekmiş. Bir kaç defa pusu kurmalarına rağmen Hanife’nin annesi Hatice haber verdiği için ellerinden sağ olarak kurtulmuş. O zamanlar onların Köyü ne de Zuğu diyorlarmış. Yanı Ali’nin Köyü Yukarı Zuğu, Mahmut’un Köyü Aşağı Zuğu’ymuş. Kızlarını Ali den geri alabilmek için her yola baş vurmuşlar. Ali de ölümü göze almış ve sevdiği kız Hanife Hanımı geri vermemiş.

O iki köyde de herkes artık bir vurgun olacağını, Mahmut’un Ali’yi kesin vuracağını biliyorlarmış. Vurgun olmaması için köyde hatırı sayılır kişiler bu iki aileyi barıştırmak ve vurgunu önlemek için devreye girerler. Başta o zaman ki Aşaği Zuğu Köyü Muhtarı Bayraktaroğlu Kazim olmak üzere Köy İhtiyar Heyeti Ali ile kız tarafı Hanife'nin babası Mahmut ve oğlu Hasan Çavuş'u barıştırmağa ikna ederler. Ancak Mahmut Ali den başlık parası isteyince işler tekrar karışır, husumet yeniden başlar. Çünkü Ali başlık parası vermek istemez. Köy ihtiyar heyeti düşmanlığın ortadan kalkması için çareler ararken Mahmut başlık parası yerine fındıklık vermesini ister. Şimdi Sarı Hüsnü’nün  kullandığı Ali'ye ait 'Büyük Fındıklık' dedikleri araziyi ister. Taşçı Ali onu da kabul etmez ve araziyi de Mahmut’a vermez.

İyice çıkmaza giren Köy Heyeti çözüm bulmakta zorlanır fakat Köy Heyetinin aklına iyi bir fikir gelir ve hemen taraflara sunarlar. ‘Büyük Fındıklık’ denilen Ali’ye ait bu araziyi her iki tarafta ortak kullanacak. Arazi yazın Ali'nin, Kışın ise Mahmut'un olacak. Söylentiye göre de bu teklif Mahmut’un çok ağırına gider ve bu yüzden köyleri terk eder, Rusya taraflarında kimsenin bilmediği bir yere gider, orada yerleşir ve bir daha da geri dönmez. 'Büyük fındıklık' dedikleri araziyi da artık vermezler ve her mevsim Ali kullanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder