SAYFALAR

9 Mayıs 2014 Cuma

SİLAH KULLANMA HAKKI


(Eski Yasa)
765 Sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 49:
1- Kanunun bir hükmünü veya salahiyettar bir merciden verilip infazı vazifeten zaruri olan bir emri icra suretiyle,
2 - Gerek kendisinin gerek başkasının nefsine veya ırzına vukubulan haksız bir taarruzu filihal defi zaruretinin bais olduğu mecburiyetle,
3 - Gerek nefsini ve gerek başkasını vukuuna bilerek mahal vermediği ve başka türlü tahaffüz imkanıda olmadığı ağır ve muhakkak bir tehlikeden muhafaza etmek zaruretinin bais olduğu mecburiyetle, işlenilen fiillerden dolayı faile ceza verilemez.
Bir numaralı bentte gösterilen halde merciinden sadır olan emir hilafı kanun olduğu takdirde neticesinden hasıl olan cürme müterettip ceza emri veren amire hükmolunur.

(Yeni Yasa)
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 25- Gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.
Bizi ilgilendiren Yeni Yasa;
5237 Sayılı T.C.K 25. Maddedir. Sonunda 'Faile ceza verilmez' der. Fakat bir öldürme olayında sen durumunu izah ve ispat edene kadar en az beş sene yatarsın. Bir defa "Nefsi Müdafaa" olması için şartların eşit olması lazım. Silah kullanacaksan şahsın elinde de silah olması lazım. Kaçarak kurtulma imkanın var ise silah kullanamazsın. Canına, malına ve namusuna tam kast edilmişse. Kurtuluşun hiç yoksa en son çare olarak, eğer defi başka türlü mümkün değil ise silah kullanabilirsin. Fakat bütün şartlara haiz olsan da o durumu delillendirmek lazım ki, işin en zor tarafı budur. İspatlayamazsın. Allah kimseyi mecbur bırakmasın. Bir olay olmadan önce, olmaması için gereken çabayı gösterip durumu o vaziyete götürmeyeceksin. Düğünlerde bayramlarda rasgele ateş etmekte suçtur. Hem silahını alırlar hem de gider hapis yatarsın. Ömür boyu da daha hiç ruhsatlı silah alamazsın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder