Yıl 1972 kış ayları, yer Gürçeşme Polis Eğitim Merkezi, bizler 120 kadar polis adayı eğitim görüyoruz ve az bir zaman sonra kadroya katılarak hizmet vereceğiz.
Silah Bilgisi dersimize Okul Müdürü Sayın Şükrü Beşbudak geliyor. Kendisi çok disiplinli ve bilgili nadir bulunan Müdürlerden. Daha önce ki derslerde poliste kullanılan silahların bir kısmını tanıtmış, bu derste Kırıkkale tabancasını tanıtacaktı.
Derse girdi "Arkadaşlar şimdi anlatacak olduğum Kırıkkale tabancası, dünyanın en iyi, en kullanışlı tabancasıdır. O tabanca işte şudur" Dedi ve belinden çıkardı. Havaya kaldırdı. Tabanca 'dank' diye elinde patladı. "Dikkat etmezseniz böyle patlar" dedi ve beline soktu, çıktı gitti.
O ders geri gelmedi. O zaman ben ve arkadaşlarım kazaen patlattı sandık. Fakat değil. Ben sonradan kadroda kendi tecrübelerimden anladım ki bu silahların bazıları imalat hatası olarak, iğne çok az uzun bırakılmış. Fişek yatağı dolu iken emniyet kapatıldığı zaman horoz düşünce, silah kendiliğinden otomatiğe geçiyor. İçindeki bütün fişekleri patlatıyor. Burada kullanıcının hatası silahı dolu olarak taşımasıdır. Yoksa asla bir kazaen patlatma yoktur.
Evet ben yanlış yazmadım, sizde doğru okudunuz. Emniyet kapatılınca şarjöründeki bütün fişekleri otomatik olarak patlatıyor. Halbuki emniyet bir silahın güvencesidir.
Onun için Valter tipi, (dabıl ekşın) dediğimiz, Türkçe adı çift hareketli (tetiği çekince horoz kendiliğinden kalkıp düşen, veya emniyet mandalı kapatılınca horozu kendiliğinden düşen)bütün tabancaları kullanırken;
Silahı doldurunuz. Ölü noktaya tutunuz ve emniyet mandalını çok yavaşça kapayınız. Veya silah boş iken silahın emniyetini kapayınız. Silahı ölü noktaya tutarak emniyet kapalı iken, sert bir şekilde üstünü, yanı sürgüsünü çekip bırakınız.
Tüm valter tipi çift hareketli tabancalara bu uygulamayı yapınız. Ama kesinlikle canlıya tutmayınız. Patlarsa silahınız arızalıdır. Ve çok tehlikelidir. Kullanmayınız. Patlamazsa yine de emniyetine pek fazla güvenmeyiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder