SAYFALAR

4 Ekim 2011 Salı

NAÇİZANE

Ne iyi-ne kötü? Kim iyi kim kötü? Bilen var mı? Misal bir topluma girersin orada on kişi vardır. Sende katılırsın aralarına. İçlerinde iki tane hırsız varsa, hırsızlık konusu konuşulur.
Onlar konuyu ele alırlar, birisi çalmağı met eder, diğeri de onu destekler. Dürüst olanlar da ses çıkarmazlar kabullenmiş olurlar.
Veya polissin bir hırsızı yakalarsın, her şeyi ile ispatlı adam hırsızdır. Sonra seni mahkemeye verir, ceza alırsın veya posteki sayarsın.
Mesela fuhuş yapan bir kadına 'genel kadın dersen' suç işlersin. Şikayetçi olursa ceza alırsın. Kadını fuhuşa zorlayan veya yaptıranlara 'pezevenk' dersen suç, ceza alırsın.
Toplumda konuşurlarken bu şahısların hepsi 'namustan, şereften' bahsederler, çok iyi insan olduklarını söylerler. Kendinden şüphe edersin, ikimizden birimiz kötü, fakat ben mi o mu dersin? Peki bunları toplumda nasıl çağıracağız? İyi hangisi-kötü hangisi? Nasıl anlayacağız? Anlayan varsa anlatsın bizde anlayalım. Hiç başınıza böyle şeyler gelmedi mi yoksa? Nasıl bir adam olalım şimdi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder