SAYFALAR

7 Ocak 2012 Cumartesi

HAKİM SEFA MUTLU OLAYI


İnternette okudum ve yazanların gerçeği doğru anlatmadıklarını düşünüyorum. Yılmaz Güney Yumurtalık Sorgu Hakimi Sefa Mutlu'yu tabanca ile öldürüp firar ettiği gece Adana Cinayet Masasında ben, Ahmet Yılmaz ve Ahmet Seyhan görevliydik. Jandarmadan sonra olayla ilgilenen ve firari Sanık Yılmaz Güney'in yakalanması için koşuşturan tek ekip bizdik.

Yumurtalık deniz kıyısında küçük bir kasabadır ve polis teşkilatı yoktu. Jandarmanın talebi üzerine bu olayla ilgili Adana ve çevresinde bir çok operasyonlar yaptık. Bizim o zaman ki tespitlerimize göre Yumurtalık Sorgu Hakimi Sefa Mutlu'nun öldürülme olayı şöyle olmuştu:

Yılmaz Güney çevirmekte olduğu 'ENDİŞE' adlı filmi için Adana da bulunmaktadır.
13 Eylül 1974 Cuma günü gecesi Yumurtalık ta Sait Erbaş ve Ali Orhan'a ait gazinoda arkadaşları Adana Belediye Başkanı Ege Bagatur, Yardımcısı Ahmet Albay, daha sonraki Adana Belediye Başkanı Selahattin Çolak ve eşleri ile içki içip eğlenmektedirler. Gece saat 23-24.00 sıralarında sarhoşluğunda etkisi ile Yılmaz Güney ruhsatsız tabancası ile gazinoda dört beş el havaya ateş ediyor. Başka bir masada yine eşi ile bir masada oturan Yumurtalık Hakimi Sefa Mutlu "Bu hareketin suç olduğunu ve bir daha tekrarlanmamasını" garsonu yollayarak Yılmaz Güney'e bildiriyor ve tartışma başlıyor. 

Yılmaz Güney inat olarak tekrar havaya bir kaç el daha ateş ediyor. Hakim Sefa Mutlu yerinden kalkıyor ve eşi ile birlikte oradan uzaklaşıp evine gitmek isterken, Yılmaz Güney gazinonun ortasında, havaya ateş ettiği aynı 14'lü tabancası ile Hakim Sefa Mutlu'yu vurulup öldürüyor ve oradan firar ediyor.

İki garsondan başka olayı doğru dürüst anlatan hiç kimse çıkmadı. Halbuki daha sonra Belediye Başkanlığı yapan Emniyet Müdürlüğünden ayrılma Selahattin Çolak, Ege Bagatur ve Ahmet Albay da birlikte olduklarından dolayı, olayı çok iyi bilmelerine rağmen hepsi kaçamak ifadeler verdiler. Doğru dürüst şahitlik etmediler. O tarihte Yumurtalıkta C. Savcısı yoktu ve o görevi de vurulan hakim Sefa Mutlu yürütüyordu. Onun için unvanı 'Sorgu Hakimi' oluyordu.  

Firari Yılmaz Güney'in yakalanması için yapılan kontroller esnasında, arabasında bulunan bir kilo kaçak çaydan dolayı kaçmak isteyen bir ticari taksi şoförü, jandarmanın açtığı uyarı ateşi sonucu kazaen vurularak öldü. 

Hakim Sefa Mutlu'nun öldürülmesi olayında şahitler hep kaçamak ifadeler verdiler. Olaydan üç gün sonra Abdullah Pütün isimli Yılmaz Güney'in yeğeni, olayda kullanılan 14'lü tabanca ile Savcılığa teslim oldu ve "Hakim Sefa Mutlu'yu ben öldürdüm." diye olayı üslendi. Yalan söylediği ve olayın esas faili Yılmaz Güney olduğu, Jandarmanın gazinoda yaptığı tahkikatlardan ve diğer şahit beyanlarından anlaşıldı. Abdullah Pütün mahkemeyi yanılttığından dolayı hakkında işlem yapıldı, yargılandı.

Yılmaz Güney'in esas soyadı Pütün, babasının adı Hasan dır. İlk etapta Adana daki akrabalarının ve kız kardeşi Elif'in evinde aramalar yaptık, yakalayamadık.

Olayın sonrası da şöyle gelişti:
Yılmaz Güney'in durumu malum, uzun süre sonra yakalandı. Bu olaydan iki ay kadar sonra Adana Kanal Mahallesinde yaşayan Yılmaz Güney'in yeğeni ve bu Sorgu Hakimi öldürülmesi olayını üslenen Abdullah Pütün evinde tabanca ile öldürülmüş olarak bulundu. 9mm Star tabancası ile babalığı tarafından bir kadın meselesi ve dost post meselesi yüzünden öldürüldüğünü tespit ettik. Babalığı yakalandı. Suçunu itiraf etti. Olay aydınlandı.

Olayın yakın şahidi olan diğer şahıslar da; İki yıl kadar sonra Adana İnönü parkında çay ocağı işletmeciliğini Beş yıllığına ünlü kabadayı Süleyman Sırrı Prodan ve kardeşi Asvalt Rıza'ya veren Adana Belediye Başkanı Av. Ege Bagatur ve yardımcısı Av. Ahmet Albay süresi dolmadan, sözleşmeyi tek taraflı fesih etmek için karar aldıkları sırada, Belediye salonunda Süleyman Sırrı Prodan tarafından kurşun yağmuruna tutuldular. İkisi de ağır yaralandılar. Ege Bagatur felç kaldı. Tedavi olan Ahmet Albay daha sonra 1979 yılında Kürtçülükten siyasi nedenlerle öldürüldü. 

Gerçeğe ışık tutmak için anlatmağı bir borç bildim. Saygılarımla.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder