SAYFALAR

7 Ocak 2012 Cumartesi

POLİSİ KANDIRDI

Kabadayı Süleyman Sırrı Prodan Adana Belediye Meclisini basıp, Belediye Başkanı Av. Ege Bagatur'u ve Yardımcısı Av. Ahmet Albay'ı ağır yaralamıştı. Bu konuda da çok çeşitli olur olmaz yazılar yazıldı. Olayın aslı şöyle oldu;

Adana İnönü caddesi, İnönü Parkı içerisinde, Adana Belediyesine ait Emirgan çay ocağı vardı. Bu çay ocağının işletmeciliğini beş yıllığına kabadayı Süleyman Sırrı Prodan ve kardeşi Asvalt Rıza Prodan kiralayıp almışlardı. Zaten Başkan Av. Ege Bagatur, yardımcısı Av. Ahmet Albay ve Süleyman Sırrı Prodan, Asvalt Rıza arkadaştırlar. Av. Ahmet Albay kendisi Urfalıdır ve o zamanlar Adana da yaşamaktadır. Adana CHP İl Başkanıdır ve PKK nın Adana teşkilatı kurucularındandır.

Süleyman Sırrı Prodan da CHP delegesi, Belediye Başkanı Ege Bagatur da partinin ileri gelenlerindendir. Süleyman Sırrı'nın kardeşi Asvalt Rıza, Adalet Parti delegesidir. Her iki parti de iktidara gelse işlerini yürütmek için, iki kabadayı kardeş böyle bir yol tutmuşlar, biri CHP li, diğeri Adalet Partili, o zamanın iki büyük partisini ellerinde tutmuşlar.

Daha sonra ne olduysa belediyeciler ile bu kabadayıların araları açıldı. Belediye Başkanı Ege Bagatur süresi dolmadan sözleşmeyi fesh edip çay bahçesini geri almak istediğini, bizler de dışardan duyuyorduk.

30 Haziran 1975 Olay günü öğleden sonra Belediye Başkanı Ege Bagatur, Belediye Encümen Üyelerini toplar ve bahse konu çay bahçesini geri almak için Belediye Toplantı Salonunda karar aldığı sırada, dinleyiciler arasında bulunan çay ocağı işletmecisi Kabadayı Süleyman Sırrı Prodan kararı duyunca ayağa kalkar ve üzerinde taşıdığı tabancasıyla Adana Belediyesinde ki bu encümen üyelerinin, hepsini kurşun yağmuruna tutar. Belediye Başkanı Ege Bagatur ve Yardımcısı Ahmet Albay ağır yaralandılar. 

Olayı gerçekleştiren Süleyman Sırrı Prodan olaydan sonra salondan çıkıp olay yerinden kaçmağa çalışırken, orada görevli Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü polislerinden Polis Memuru Karateci Hüseyin B. ve bir kaç polis arkadaşları salonda silah seslerini duyunca, olaya müdahale etmek için Belediye toplantı salonuna doğru koşarlar. Kendilerine doğru gelmekte olan Kabadayı Süleymen Sırrı Prodan yakalanacağını anlayınca karnını tutarak yere oturur ve yanına gelen bu Polis Memurlarına; "İçerde beni vurdular. Ağır yaralıyım. Hastaneye acil gitmem lazım" der. 

Polis Memuru Hüseyin de bir taksi durdurarak Süleyman Sırrı Prodan'ı bindirir ve güya tedavi olması için hastaneye yollar. Kendisi de arkadaşları ile koşarak olayın işlendiği ve silah seslerinin duyulduğu Adana Belediyesi toplantı salonuna giderler. O zaman olayın aslını öğrenir fakat iş işten geçmiş olur. Süleyman Sırrı Prodan yaralı filan değil, esas sanık kendisidir ve polisin elinden kaçıp kurtulmak için bu numarayı yapmış, polise yalan söylemiştir. Yaralı olduğunu söyleyerek polisi kandırmış ve kaçmıştır. 

Taksi ile oradan ayrılınca hastaneye değil de başka yere, oradan da zehir uçakları ile Suriye'ye gittiği söylendi. Polis memuru Hüseyin ise tedbirsiz davranıp hastaneye Süleyman Sırrı Prodan'ı yalnız gönderdiği ve kaçmasına sebep olduğu için bir yıl kadar cezaevinde hapis yattı. Bu polis memuru daha sonraları dışarıdan okullar bitirdi ve Emniyet Müdürü olarak meslekten emekli oldu.

Süleyman Sırrı Prodan'ı yakalamak için Türkiye nin her tarafında başta Cinayet Büro Amirimiz Başkomiser Cihat Yalım ve Asayiş Şube Müdürümüz Adil Yazıcıoğlu olmak üzere Polis Memurları; Emir Aybı, Şahin Ağan, Yaşar Turgut, Fahrettin Gök, Hüseyin Boylu, Ahmet Seyhan, Ahmet Daday, Ahmet Yılmaz, Tahsin Yücel ve Ben ekipler halinde bir çok operasyonlar ve takipler yaptık. Her istihbaratı ve her isimsiz dahi olan ihbarları değerlendirdik. Günlerce haftalarca evlerimize gitmedik, ayakkabılarımızı çıkarmadık. Türkiye'nin her tarafında araştırmalar yaptık. Kendisini saygıyla andığım Asayiş Şube Müdürümüz Adil Yazıcıoğlu da bazı operasyonlarda bizzat bizim başımızda bulundu. Hatay'ın Samandağ İlçesi köylerinde Suriye ye geçeceğini düşünerek 15-20 gün takiplerde bulunup hudut kaçış noktalarında pusular attık. En ufak şüphelerde ev, iş yerleri, ve metruk yerlerde aramalar yaptık. Bazı Vali Yardımcıları, Savcı ve Hakimlerin de evlerinde aramalar yaptık. 

Bu koşuşturmalarda bir gece Asayiş Şube Müdürümüz Adil Yazıcıoğlu balçığa gömülüp hep çamur olduğu için elbiselerini çıkardı ve ertesi gün İlçe merkezine gelip yeni elbise satın alana kadar, araba içerisinde don atlet ile oturdu. Hatta don atleti de şoförü Dede Nizam dan aldı. Daha sonra gelen ihbara göre Konya Seydişehir İlçesi'ne giderek Ağır ceza Reisi'nin evinde bile arama yaptık.

Bir yıl kadar sonra Süleyman Sırrı Prodan'ın dostu ses sanatçısı Seher Uludağ Halep'e gittiği zaman orada olduğu anlaşıldı. Ömrünün geri kalanını galiba orada yaşadı. Bildiğim kadarı ile hiç yakalanmadı. 

Belediye Başkanı Ege Bagatur bu olaydan sonra felç oldu. Sonraki hayatını felçli bir avukat olarak yatalak devam ettirdi. Av. Ahmet Albay o olayda sağ kaldı fakat daha sonra 1979 yılında başka kişiler tarafından siyasi cinayete kurban gitti. 

Daha sonra ki Belediye Başkanı olan Selahattin Çolak ve Artist Yılmaz Güney de bu kişilerin çok yakın arkadaşlarıdır. Her şeyi çok iyi bilirler. Süleyman Sırrı Prodan'ın kardeşi Asvalt Rıza Prodan ise dostu şarkıcı Şükran Ay ile Adana da yaşamağa devam etti. Savaş Ay isminde bir erkek çocukları oldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder